Husker bedre med koffein

Kaffe og andre koffeinholdige drikker kan være en oppkvikker også for hukommelsen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: Colourbox)

Koffein:

Finnes i bl.a. kaffe, cola, te og kakao.
Avhengig av styrke inneholder en vanlig kopp kaffe omtrent 150 mg koffein og en  kopp te om lag 50–75 mg.

En kopp kakao eller et glass cola litt under 50 mg koffein.

Koffein stimulerer hjernevirksomheten og åndedrettssenteret, reduserer nervenes reaksjonstid og motvirker søvnighet og tretthetsfornemmelser.

Et vanlig norsk kaffe- og teforbruk gir ikke så store koffeinmengder at det er skadelig, men for mange kan koffein forårsake hjertebank, søvnforstyrrelser og abstinenssymptomer.

Kilde: Store norske leksikon

I hvert fall kan dette gjelde personer som ikke drikker kaffe hver dag, ifølge nye forsøk publisert i Nature Neuroscience.

Mens mange ser på kaffe som nødvendig drivstoff, har muligens færre tenkt på den koffeinholdige drikken som en liten hjelper for hukommelsen.

Med de nye resultatene i hånd mener forskere ved Johns Hopkins University i USA at nettopp koffeinet gir bedre husk – opptil 24 timer etter at vi inntar stoffet.

Forsøkspersonene som kikket gjennom en bildeserie, og som fikk en dose koffein like etterpå, husket mer av bildematerialet et døgn senere.

Første gang

Johns Hopkins-forsker Michael Yassa er selv blant dem som sier at hjerne og kropp ikke funker skikkelig uten kaffe. 

Han opplyser at det er første gang man ser koffein gi en helt spesifikk styrkende effekt på hukommelse: 

- Vi har visst hele tiden visst at koffein har kognitivt forsterkende egenskaper, men det har aldri før vært undersøkt i hvilken grad stoffet gjør det lettere for oss mennesker å huske ting, sier Yassa i en pressemelding.

Husket bedre, så hva som lignet

Yassa og kollegene utførte en studie der over 150 forsøkspersoner først fikk se en serie bilder av hverdagslige gjenstander, som en kontorstol, en badeand, eller et instrument. 

Fem minutter etterpå fikk personene i én gruppe tabletter med 200 milligram koffein. En annen fikk narrepiller (placebo).

Forsøkspersonene drakk ikke kaffe eller andre koffeinholdige produkter regelmessig.

24 timer senere kom de tilbake til laboratoriet, for å se i hvilken grad de klarte å huske bildene.

Forskerne beholdt en del bilder fra dagen før, men la også la til noen helt nye, pluss noen der den erstattede versjonen var nesten lik. For eksempel hadde badeanda 24 timer senere fått et rødt lynlignende symbol på brystet.

Husket mer

Det viste seg at folk i koffeingruppen i større grad klarte å huske mer fra dagen før, og hvilke bilder som var nye.

De var også flinkere til å avdekke hvilke motiver som lignet bilder de hadde sett dagen i forveien, sammenlignet med kontrollgruppen.

Doseringen de fikk tilsvarer noe mer enn én vanlig kopp kaffe, som avhengig av styrke inneholder rundt 150 milligram, ifølge Store norske leksikon. En kopp te innholder 50-75 milligram koffein.

- Studien vår peker mot at rundt 200 milligram koffein er den doseringen som gir den beste styrkende effekten på hukommelsen, mener Yassa i en video på YouTube der funnene presenteres.

Studien har et dobbeltblindet design. Dette innebærer at verken forsøkspersonene eller forskerne selv på forhånd visste hvem som fikk hva.

- Handler om hukommelsen

Hittil har det vært enighet om at koffein har liten eller ingen effekt på hvor godt vi husker ting over litt tid, ifølge pressemeldingen fra den amerikanske universitetet.

Den nye studien skiller seg ut ved at forsøkspersonene tok koffeinpillen etter at de hadde sett bildene og prøvd å huske motivene.

- I forsøk der koffein gis på forhånd har det vært uklart hvorvidt en effekt skyldes økt oppmerksomhet, årvåkenhet, konsentrasjon eller andre faktorer.  Ved å gi koffeinet etterpå holder vi slike effekter utenfor, og får det til å handle om hukommelse, sier Yassa.

- De nesten like motivene er vanskeligere for hjernen å skille på. Det ser ut som om prosesser som handler om å holde mønstre atskilt fra hverandre styrkes av koffeinet, legger han til.

Powered by Labrador CMS