Manglende skjønnhetssøvn tynger

Personer som sover lite, kan doble risikoen for å bli overvektige, ifølge ny studie.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Igjen legges forskningsresultater på bordet som peker mot at for lite nattesøvn kan gjøre deg fetere.

Denne gangen skjer det i en studie ledet av professor Francesco Cappuccio ved University of Warwick i England.

I studien har professor Cappuccio gått gjennom tilgjengelige data fra i alt 28 000 barn og 15 000 voksne.

Professoren fant at kortere søvn, mindre enn fem timer, assosieres med nesten dobbelt så stor fare for overvekt over tid hos begge grupper.

Sammensatt bilde

Mens forskere jobber frem forklaringer på den såkalte fedmeepidemien, øker vektproblemene i store deler av verden. Ikke bare hos voksne, men også hos barn.

Bekymringen for utviklingen i USA har lenge vært stor. Nå retter Verdens Helseorganisasjon blikket mot den, bokstavelig talt, stadig mer tyngende utviklingen blant europeere.

"For lite søvn kan gi utslag på badevekta, ifølge studien fra University of Warwick."

Forklaringene på økt utbredelse av fedme i befolkninger kan være flere enn “bare” inaktivitet og dårlig kosthold.

I artikkelen 10 alternative forklaringer på fedme her på forskning.no 29. juni i år, omtales en forskergruppes gjennomgang av litteratur på feltet.

Denne studien tegner et mer sammensatt bilde med hensyn til forklaringer, og påpeker at det ikke er klart hvilke faktorer som er viktigst.

Den nye studien til professor Francesco Cappuccio antyder i hvert fall at de som sover lite (mindre enn 5 timer per natt) risikerer å utvikle økt kroppsmasseindeks og livvidde - og dermed også større risiko for overvekt over tid.

Søvn og hormonforandringer

- Parallelt med fedmeepidemien i den vestlige verden har man funnet at det siden 1910, særlig i USA, har forekommet en rask nedgang i antall timer vi sover, fra cirka ni timer til under sju timer per natt. Og dette ser ut til å bli assosiert med en rekke kroniske tilstander.

Det uttaler Cappuccio i et intervju med Research-TV.

Professoren antyder også en forklaring på hvorfor kortvarig nattesøvn kan føre til overvekt. Stikkordet er hormonforandringer.

"Professor Francesco Cappuccio. Foto: University of Warwick."

- Søvnmangel fører til produksjon av hormonet Ghrelin, som blant annet har den effekten at det stimulerer appetitten, og sørger for mindre leptin. Sistnevnte bidrar i sin tur til å dempe matlysten, sier Cappuccio i et presseskriv fra University of Warwick.

Ifølge Research-TV vil Cappuccio fortsette å utforske koblingen mellom søvn og fedme, og i tillegg undersøke nærmere om lite søvn kan relateres til andre tilstander, som diabetes.

Fetere nordmenn

Også nordmenns vekt har økt betydelig de senere årene. Gjennomsnittsvekten til 40-årige kvinner og menn har økt med henholdsvis 3,7 og hele 9,1 kg de siste 30 årene.

Ifølge Sosial- og helsedirektoratet kan nær 11 prosent av norske kvinner, og i overkant av 12 prosent av mennene, karakteriseres som svært overvektige.

Fedme og overvekt er forbundet med økt risiko for diabetes type 2, hjerte- og karsykdommer og slitasjegikt, opplyser direktoratet videre.

Powered by Labrador CMS