Bevisstløshet kan beskytte deg

Når uhellet først er ute, kan det faktisk være en fordel å bli bevisstløs. Da kan du nemlig unngå stresslidelser i etterkant av ulykken.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ulykkesofre som opplever alvorlige hodeskader har nemlig større sjanser for posttraumatisk stresslidelse (PTSD) om de forblir bevisste gjennom hendelsen.

Det melder AlphaGalileo denne uken. Bevisstløsheten beskytter trolig ofrene fordi det hindrer dem i å forme minner om opplevelsene.

Hjerneskader beskytter ikke mot PTSD

Til nå har man trodd at traumatiske hjerneskader i seg selv skulle være nok til å beskytte mot PTSD. Det viser seg at denne beskyttelsen bare oppstår når pasienten også mister bevisstheten i ulykken.

Judith Glaesser og andre ved universitetet i Konstanz i Tyskland undersøkte 46 pasienter. 31 av pasientene hadde mistet bevisstheten i minst 12 timer, de resterende 15 hadde vært bevisstløse i én time eller mindre.

Bevisste ni ganger så utsatt

27 prosent av de som i hovedsak hadde forblitt bevisste hadde utviklet PTSD, mot bare 3 prosent av de som hadde vært bevisstløse i minst 12 timer.

PTSD var altså ni ganger mer sannsynlig som tilleggslidelse dersom man var bevisst under ulykken.

For å lide av PTSD, må man utvikle et minne om hendelsen. Det å bli bevisstløs kan beskytte deg fordi du da ikke kan forme noe minne om hva som skjedde.

Disse forskjellene kan ikke forklares ved pasientenes alder, nåværende hukommelsesevne eller skadens alvorlighetsgrad.

Ikke mer stress av alvorlig ulykke

I utgangspunktet skulle man tro at jo alvorligere ulykke, jo større sannsynlighet for tilleggslidelser, som for eksempel PTSD. Til dette sier imidlertid forskerne:

- De pasientene som hadde vært bevisstløse hadde alvorligere skader. Siden denne gruppen hadde mindre sannsynlighet for å utvikle PTSD, viste skadens alvor seg ikke å være en bidragende faktor.

"Fem prosent av de overlevende etter alvorlige trafikkulykker får PTSD."

Siden studien omfattet så få personer, understreker forskerne at man trenger større undersøkelser før man kan slå fast om bevisstløshet virkelig beskytter mot PTSD.

Hvem er utsatt for posttraumatisk stresslidelse?

I følge Store Norske Leksikon lider én prosent av befolkningen til enhver tid av PTSD. Hos overlevende etter alvorlige trafikkulykker er andelen 5 prosent. Andelen øker ytterligere hos vitner til krigshandlinger, terrorhandlinger og katastrofer. Vitner som selv blir skadet er enda mer utsatt.

Psykologisk behandling sees som viktigst for å hindre utvikling av PTSD. Ved utviklet PTSD kan man bruke medikamentell behandling i tillegg.

Referanse:

BMC Psychiatry

Les mer…

Alpha Galileo: Losing consciousness can stop you getting posttraumatic stress disorder

Powered by Labrador CMS