Slankepille uten alvorlige bivirkninger

En ny type slankepille hjelper overvektige mennesker med vekttap, stort sett uten bivirkninger. Det viser omfattende såkalte fase tre-forsøk på mennesker.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ny slankepille kan hjelpe mot fedme, tilsynelatende uten alvorlige bivirkninger. (Foto: Colourbox)
Ny slankepille kan hjelpe mot fedme, tilsynelatende uten alvorlige bivirkninger. (Foto: Colourbox)

En helt ny type slankepille har potensial til å bli et effektivt våpen i kampen mot fedme og overvekt.

Pillen, som er utviklet av amerikanske forskere, er nettopp blitt testet på mennesker i omfattende fase tre-forsøk med lovende resultater.

Den stimulerer de såkalte serotoninreseptorene i hjernen, som blant annet spiller en avgjørende rolle i appetittreguleringen og virker ved å gi en større metthet, slik at pasienten automatisk spiser mindre.

Vekttapet kommer ikke helt på nivå med de mest effektive slankemidlene på markedet. Bivirkningene er til gjengjeld betydelig færre og mer harmløse, påpeker forskerne, og kan i høyden gi pasienten forbigående hodepine og svimmelhet.

Legemiddelet er utviklet av forskere ved Translational Research Institute for Metabolism and Diabetes i Winter Park, Florida, og er sponset av et farmasøytisk selskap, Arena Pharmaceuticals. Det har fått navnet Lorcaserin.

Resultatene fra forsøket er nettopp offentliggjort i tidsskriftet New England Journal of Medicine.

– I de to årene eksperimentet med medikamentet varte, hadde forsøkspersonene et fint vekttap med svært få bivirkninger. Forsøkspersonene tålte medikamentet ekstremt godt, sier overlege Steven Smith, som leder det forskerteamet som utvikler og tester pillen.

Forsøk varte i to år

I eksperimentet utsatte Smiths team 3 182 fete eller overvektige forsøkspersoner for dette medikamentet eller placebo. Pasientene tok pillene to ganger om dagen i ett år, samtidig med at de fulgte en diett og drev mosjon.

Etter ett år hadde 48 prosent av de som fikk medisinen mistet 5 prosent eller mer av kroppsvekten. Det tilsvarer i gjennomsnitt et vekttap på omkring 10 kilo. Blant de som tok placebo var det bare 20 prosent som gikk ned like mye.

Etter det første året ble det, blant de som fikk medikamentet, trukket lodd om hvem som skulle fortsette å bruke det eller få placebo det neste året. Av disse var 68 prosent i stand til å holde på vekttapene, mot bare 50 prosent i kontrollgruppen.

Dansk forsker godkjenner artikkel

Forskernes resultater har gjennomgått en omfattende fagfellevurdering, utført av rekke av verdens ledende fedmeforskere. Én av dem er overlege Arne Astrup fra Institutt for Human Ernæring, Det Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

Han ble bedt om å skrive en leder til tidsskriftet om slankemiddelets effekt i forhold til eksisterende slankemidler, og mener at slankepillen er bedre enn de midlene som finnes på markedet i dag.

– Når man vurderer et legemiddel som gir vekttap, må man hele tiden sette det opp mot bivirkningene. Det er klart at det finnes mange stoffer på markedet, eller under utvikling, som gir et større vekttap enn dette medikamentet, men de gir også mange flere bivirkninger, sier Astrup.

Legemiddelindustrien har tidligere forsøkt å utvikle legemidler som aktiverer kroppens serotoninreseptorer fordi man visste at de styrte kroppens metthetsfølelse.

Slankemidlene måtte dessverre gang på gang trekkes tilbake fra markedet igjen. Det gjaldt for eksempel stoffene levofenfluramin og dexfenfluramin, som ikke bare aktiverte serotoninreseptorene i hjernen, men også i lungene og hjertet.

Konsekvensen var at de overvektige pasientene hadde en noe økt risiko for å få hjerte- og lungesykdommer, forteller Astrup.

– Det nye legemidlet er designet til bare å aktivere den serotoninreseptoren som sitter i hjernen, forklarer han.

Skreddersydde legemidler er veien fram

Skreddersydde legemidler, som for eksempel Lorcaserin, er ifølge Astrup mye sikrere enn de medikamentene som er på markedet i dag, fordi man nøyaktig vet hvordan de virker.

De gamle legemidlene har man i utgangspunktet ikke visst hvordan virket. Den eneste måten å finne ut det på, ville vært ved å prøve dem på tusenvis av mennesker og dermed sette helsen deres på spill.

– Når man har et stoff som er skreddersydd til å virke på en bestemt reseptortype, så reduserer man risikoen for bivirkninger. Det gir en større sikkerhet for at det ikke dukker opp utilsiktede bivirkninger, sier Astrup.

De nye resultatene ser så lovende ut at legemiddelselskapet har sendt inn en søknad til de amerikanske helsemyndighetene (FDA) om tillatelse til å markedsføre slankepillen i USA.

Lykkes det, vil firmaet antagelig også sende inn en søknad til det europeiske legemiddelverket.

– Det er mange ting som skal på plass før en godkjenning. Men jeg tror bedriften kan få det registrert i Europa, sier Astrup.

Et av kravene som skal oppfylles, er at legemidlet skal føre til et vekttap på minimum fem prosent for dobbelt så mange pasienter som det finnes i placebogruppen, og den betingelsen mener Astrup at legemidlet oppfyller.

___________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygård for forskning.no

Referanse og lenker

Den vitenskapelige artikkelen: Multicenter, Placebo-Controlled Trial of Lorcaserin for Weight Management, The New England Journal of Medicine, 15. juli

Arne Astrups leder i The New England journal of medicine

Om Lorcaserin (Wikipedia)

Powered by Labrador CMS