Grønnsaker og humør mot kviser

Jenter kan holde en del kviser borte ved å spise grønnsaker. Den viktigste årsaken til kviser er imidlertid psykiske problemer som depresjon og angst, konstaterer norske forskere i en ny undersøkelse.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kviser på panna til en 14-årig gutt. (Foto: Wikimedia Commons, se lisens her)

Gode råd

Vask ansiktet to ganger daglig med en mild såpe

Ikke klem ut kvisene. Det gjør det verre og kan gi arr.

Unngå for mye kulde, varme og sollys.

Spis god og variert kost, drikk mye vann og tren regelmessig. Har man det godt med seg selv, får huden det også bedre.

Oppsøk en god kosmetolog, som kan gi gode råd til hudpleie.

Kilde: NetDoktor.dk

 

Hvis du har problemer med kviser og andre urenheter i huden, kan det være fordi du spiser for lite grønnsaker. Norske forskere har funnet ut at jenter er mindre plaget av akne hvis de spiser mye grønnsaker.

Men før du løper ned og tømmer hyllene hos din lokale grønnsakshandler, bør du huske på at den mentale tilstanden din ser ut til å bety langt mer.

Det konkluderer forskere som har undersøkt 3 775 norske ungdommer på 18 og 19 år for å kartlegge sammenhengen mellom kviser, kosthold og psykiske tilstander.

Psykiske problemer påvirker akne

– Vår studie viser at det ganske sikkert er en forbindelse mellom kosthold og akne, sier Jon Anders Halvorsen i en pressemelding.

Han er forskningsleder ved avdeling for dermatologi på Rikshospitalet universitetssykehus i Oslo og ph.d.-student i medisin ved Universitetet i Oslo.

– Problemet er at når vi korrigerer for symptomer på depresjon og angst i de statistiske modellene våre, er kostholdets rolle mer utydelig.

- Til gjengjeld er sammenhengen mellom akne og psykiske problemer fremdeles sterk når vi korrigerer for kosthold.

- Det understreker at psykiske problemer i hvert fall er et viktig element, sier Halvorsen, som har arbeidet sammen med andre forskere fra Norge og forskere fra University Medical College i Tibet og Harvard Medical School i USA.

Svar og statistikk

Tidligere forskning har allerede antydet en sammenheng mellom sinnstilstand og akne (acne vulgaris).

Andre undersøkelser har vist at psykisk tilstand henger sammen med kostholdet – om vi for eksempel spiser fisk og mye sukker – og med livsstilen vår, for eksempel at vi røyker og drikker mye.

Forskergruppa var interessert i å studere en kombinasjon av de to typene undersøkelser og finne ut om akne virkelig blir påvirket av unges psykiske tilstand, og deretter hvordan kostholdet eventuelt spiller inn.

Forskerne har analysert spørreskjemasvar om de unges livsstil, kosthold og psykiske tilstand og sammenholdt opplysningene med data fra Statistisk sentralbyrå.

Resultatet er offentliggjort i en artikkel i det fritt tilgjengelige tidsskriftet BMC Public Health. Det viser dels en sammenheng mellom psykisk velvære og kviser, og dels at tilstanden blir forverret av et høyt inntak av sjokolade og chips, samt et lavt inntak av grønnsaker.

Forskerne kan ikke forklare hvorfor effekten av å hoppe over grønnsakene ser ut til å være mest uttalt for jenter.

Kostholdsråd må vente

Ifølge den vitenskapelige artikkelen mangler forskerne en forklaring på hvordan akne henger sammen med psykiske problemer, men de anbefaler at leger begynner å ta høyde for psykiske faktorer i behandlingen.

Forskerne finner dessuten ikke noe bevis for at kostholdet alene kan påvirke det sterke forholdet mellom akne og psykiske problemer.

– Det er for tidlig å gi evidensbaserte kostholdsråd til tenåringer med akne, til det trengs flere studier. Men i og med at dette er et problem for mange unge mennesker, håper jeg at undersøkelsen kan hjelpe forskere til å finne forbyggende faktorer, sier Halvorsen ifølge pressemeldingen.

______________________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Referanse og lenker

«Is the association between acne and mental distress influenced by diet? Results from a cross-sectional population study among 3775 late adolescents in Oslo, Norway»; doi: 10.1186/1471-2458-9- 340 (BMC Public Health).

 

Powered by Labrador CMS