
Antioksidanter
Antioksidanter beskytter cellene i kroppen vår mot såkalte frie oksygenradikaler og verner oss på denne måten mot kreft og hjertesykdommer.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Frie radikaler
Frie oksygenradikaler er stoffer som kroppen produserer når den forbrenner oksygen.
Kroppen klarer seg fint med et visst nivå av disse stoffene, men blir de for mye av dem kan de skade cellene våre. De kan blant annet skade arvestoffet vårt, DNA, slik at det dannes mutasjoner som, hvis de blir mange nok, kan gi kreftceller.
Røyking, forurensing, stress og stråling kan øke kroppens produksjon av frie radikaler.
Antioksidanter i mat beskytter
Eksempel på antioksidanter er C-vitamin, E-vitamin, betakaroten og selen. Disse stoffene får vi i oss gjennom maten. Et kostholdt rikt på grønne, gule og røde frukter og grønnsaker gir tilstrekkelig med antioksidanter.
Her finner du antioksidantene:
- Nyper, valnøtter og solsikkefrø inneholder mye antiantioksidanter
- Bær: Krekling, blåbær, hagebjørnebær, surkirsebær, ville bjørnebær, villjordbær, solsikkefrø, solbær og tyttebær
- Grønnsaker, spesielt brokkoli, rødkål og grønnkål
- Vin, te, spesielt grønn te, kaffe og sjokolade
SE OGSÅ
-
Kakao er sunnere enn rødvin og te
-
Ny kunnskap om helsefremmende stoffer i frukt og grønt
-
Skorpe er sunt
-
Krydder som medisin
-
Helse i hver tomat
-
Se etter "pigment power" i grønnsakene
-
For lite med fem om dagen
-
Helse i hvert bær
-
Antioksidanter i norske matvarer
-
C-vitaminpiller farlig for diabetikere
-
Grønnsaker på blå resept
-
Gammelt partysnacks inn i varmen
-
Sjokolade gir mer hjernekraft
-
Tidligere død med vitamintilskudd
-
Fargerike forbindelser
-
Bær for en friskere hjerne