Hvilke grønnsaker er sunne?

Aviser og ukeblader anbefaler snart den ene, snart den andre matvaren på grunn av antioksidantene. Forskerne advarer mot å tro på slike råd. Det trengs mange år med forskning før vi vet om en bestemt matvare er sunnere enn en annen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– En god kandidat til å forklare at matplanter er sunne, er at mange av dem er veldig rike på antioksidanter og andre aktive plantestoffer, sier professor Rune Blomhoff ved Universitetet i Oslo.

Han leder et prosjekt som nettopp undersøker hvorfor frukt og grønnsaker er sunt.

Det finnes tusenvis av ulike antioksidanter som varierer fra matvare til matvare. Blomhoff og kollegene har tidligere utviklet en metode som måler den totale mengden av alle de ulike antioksidantene i en lang rekke matvarer.

Med denne metoden har de målt innholdet av antioksidanter i 1100 matvarer for det amerikanske landbruksdepartementet og mer enn 3000 matvarer for hele verden. Men de har undersøkt få matvarer fra Norge.

Nå skal et nytt prosjekt bøte på dette. Først skal det gjøres en analyse av de vanligste matvarene som vi bruker i Norge, og så skal det lages en antioksidanttabell for norske matvarer.

Skal teste effekten

Men å vite antioksidantnivået er ikke godt nok for å anbefale en matvare. For det er ikke sikkert at antioksidanten i matvaren blir tatt opp i kroppen.

Derfor skal forskerne teste effekten av antioksidantrike matvarer i forskjellige biologiske systemer og i dyreforsøk. Først etter positive effekter i disse studiene er det aktuelt å teste på mennesker.

– Dette er et langt lerret å bleke. Vi vet at mye frukt og grønnsaker er sunt, men vi vet ikke om det er de som er antioksidantrike eller om det er antioksidantene som er sunne, sier prosjektleder Blomhoff.

Motvirker sykdom

Antioksidantenes oppgave er å motvirke og dempe såkalt oksidativt stress som er den grunnleggende sykdoms- og aldringsmekanismen.

Kroppens eget antioksidantforsvar sørger for at cellene holder seg friske og motvirker sykdom.

Det vi ikke vet, er om det hjelper å spise antioksidanter og om de kan være med på å støtte kroppens eget forsvar.

Ingen gode råd

Det finnes derfor ingen matvareråd for enkeltprodukter i dag. Dette er et veldig langtidsperspektiv der forskergrupper rundt i verden jobber med å finne om hvilke antioksidantrike matvarer som er sunne å spise.

– Mediene slår fast at det ene og det andre er sunt. De baserer seg på enkeltstudier. Vi trekker aldri konklusjoner fra enkeltstudier. Medieoppslagene er derfor ofte veldig misvisende, sier Blomhoff.

Prosjektet er ett av ti prosjekter som har fått midler fra Orkla med
gaveforsterkning fra Norges forskningsråd.

Lenke:

Forskningsrådet: Industristøtte til forskning

Powered by Labrador CMS