Råmelk inneholder et protein som heter lactoferrin. Norske forskere har klart å fremstille en liten del av dette proteinet, som kan drepe bakterier. (Foto: NaturalBox/ Shutterstock/ NTB Scanpix)

Debattinnlegg: Når vi snakker om jod anbefaler vi ikke enten eller, men både og

Melk.no svarer på kritikken fra Helsepersonell for plantebasert kosthold.

Jod-debatten:

Les deg opp på hele debatten:

Jeg viser til et debattinnlegg av Nina Catherine Johansen om jod og salt publisert 20.06.2017.

Det var denne teksten på pakken til helt vanlig JOZO-salt, som fikk melk.no til å skrive artikkelen om lettflyktig jod (Foto: Opplysningskontoret for Meieriprodukter)

Vi forsøker ikke å fremstille jodert salt som en usikker kilde til jod, men vi skrev en artikkel om en lite kjent og forhåpentligvis interessant kuriosa om egenskapene til jod.

Det hele startet med at min kollega Mona Bjelland tilfeldigvis kom over opplysningen om lettflyktigheten til jod ved å lese på saltpakken på kjøkkenet.

Bekymringsverdig misoppfatning

Vi støtter deg i at «salt bør utgjøre en viktig kilde til jod også i Norge, slik at gravide og andre sårbare grupper kan sikres et tilstrekkelig inntak av dette viktige næringsstoffet.».

I dag er salt kun en ubetydelig kilde til jod i Norge, men mange er ikke klar over dette. En ny norsk studie blant gravide og ammende viser at over 40 prosent tror salt er en viktig kilde til jod.  Det er bekymringsverdig at det er en såpass stor misoppfatning om salt som kilde til jod blant disse utsatte gruppene av befolkningen.

Trenger brede tiltak

Som nevnt er jodering av salt et av de foreslåtte tiltakene i jodrapporten fra Nasjonalt råd for ernæring. Et annet foreslått tiltak er å konkretisere anbefalt daglig inntak av melk og meieriprodukter. Ernæringsrådet og Helsedirektoratet utreder nå begge disse tiltakene.

For å bedre jodinntaket i befolkningen er det viktig med flere brede tiltak, og vi vet at nesten alle i Norge spiser melk eller meieriprodukter i en eller annen form. Det vanligste er å drikke melk, spise yoghurt og bruke ost som pålegg, eller som ingrediens i en matrett.

Vi fronter ikke en «enten eller strategi», men en «både og strategi». Ja til jodberiking av salt og ja til en konkret mengdeanbefaling på melk og meieriprodukter, som sammen med fisk vil kunne bidra til å forbedre jodstatusen til det norske folk.

Powered by Labrador CMS