Fettsyrer mot depresjon

Belgiske forskere mener en type omega 3-fettsyre som kalles EPA er relatert til depresjon hos mennesker. Dette går i mot tidligere forskning der mangelen på fettsyren DHA har fått skylden for depresjonen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Synes du livet er for kjipt?

Da kan det være du mangler en omega 3-fettsyre i kroppen som går under det klingende navnet EPA. Denne fettsyren finnes blant annet i fet fisk.

En vanlig observasjon i forskningsmiljøer er at depresjon er en mer sjelden sykdom i befolkninger som spiser mye fisk.

Forskerne har derfor lurt på om det er noe i fisken som forebygger depresjon, eller om det finnes stoffer i fisk som er nødvendig for at hjernen skal kunne fungere optimalt.

Avhengig av spesiell kost

Fettet i hjernen består særlig av en fettsyre som kalles DHA. Denne fettsyren kan kroppen lage selv i små mengder, da basert på et spesielt kosthold som vi vestlige mennesker ikke har, mener de belgiske forskerne.

Teorien har tidligere vært at et forstadium for DHA i kosten er nødvendig for å ha nok DHA i hjernens fettvev, og dermed være frisk.

Nå viser imidlertid forskere fra Ghent University i Belgia at omega 3-fettsyren EPA kan være den kritiske komponenten.

De undersøkte først omega 3-verdiene i pasienter med diagnosen depresjon, og fant at disse hadde mindre omega 3-fettsyrer enn folk uten depresjon.

Fødselsdepresjon

I en oppfølgingsstudie undersøkte de samme forskerne kvinner som nettopp hadde fått barn.

Det viste seg da at de kvinnene som hadde lavere verdier av EPA i blodet, var mer utsatt for fødselsdepresjon enn de med normale EPA-verdier.

Videre undersøkte forskerne slektningene til pasienter med depresjon, og fant at disse også hadde lave verdier av EPA. Dette mener forskerne kan tyde på at lave verdier av omega 3-fettsyrer kan være noe man er genetisk disponert for.

Forskerne konkluderer med at depresjon trolig skyldes lave EPA-verdier, og ikke lave DHA-verdier som man tidligere har trodd.

Disse funnene støttes av engelske og israelske forskere som har gitt både EPA og DHA til deprimerte pasienter.

De som fikk DHA fortsatte å være deprimerte, mens de på EPA ble bedre.

Les mer…

Ghent University

Powered by Labrador CMS