For mye vitamin E kan drepe deg

Pøser du på med vitamintilskudd for å forlenge livet? En ny undersøkelse peker mot at store doser E-vitaminer i stedet øker sjansene for å dø på et hvert tidspunkt i livet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskere fra USA, Spania og Storbritannia har kikket nærmere på hva store mengder E-vitamin gjør med helsa. Etter å ha analysert resultatene fra 19 forskjellige undersøkelser med over 130 000 deltagere, kom teamet fram til en urovekkende konklusjon.

Det ser ut til at folk som hiver innpå daglige doser på mer enn 400 internasjonale enheter (iu) av vitaminet, har ti prosent større risiko for å dø på et hvert tidspunkt i livet, enn mennesker som ikke spiser kosttilskudd. I tillegg finnes det ingen beviser for at så høye doser E-vitamin hjelper for noe.

- Når du kaller noe vitamin, regner folk med at det er bra for dem, sier professor David Waters til Nature.

- Ingen drømmer om at det kan være skadelig. Men det finnes ingen grunn til at store doser vitaminer ikke skal kunne skade deg, akkurat som et hvilket som helst annet kjemisk stoff.

Ikke usunt i små mengder

Det at man bør tenke seg om, før man skyller ned en dunderdose E-vitaminer, utelukker selvsagt ikke at stoffet kan være sunt i moderate mengder. Et balansert kosthold inneholder 15 - 30 iu av vitaminet, og de anbefalte dosene i Norge ligger også i dette området.

Det flernasjonale studiet viste ingen skadelige effekter av doser opp til 150 iu, og det finnes også resultater som tyder på at moderate mengder E-vitamin kan styrke immunsystemet, få sår til å gro fortere, og forbedre sirkulasjonen i kroppen. Det hører også med til historien at vitaminet er en kraftig antioksidant.

Men i mange land selges kosttilskudd med skyhøye vitamindoser over disk. Mange av amerikanerne som tok E-vitaminer, spiste over 400 iu om dagen, skriver New Scientist. Dermed er de altså oppe i skadelige mengder.

Lave grenser i Norge

Her i landet er det heldigvis restriksjoner på mengden vitaminer i kosttilskuddene. Det høyeste lovlige innholdet av E-vitaminer er satt til 30 milligram om dagen, som tilsvarer omtrent 45 iu.

- Produkter med høyere doser skal ikke finnes i vanlig salg i Norge, sier Svanhild Vaskin fra Mattilsynet til forskning.no.

- Men slike varer kan nok være tilgjengelig for mennesker som handler via utenlandske nettsider.

Forskerne bak studiet anbefaler folk å holde an med dundertablettene inntil videre, men her på berget ser det altså ut til at man kan fortsette med å knaske kosttilskudd til frokostskiva. Så lenge man holder seg til det hjemlige utvalget, selvsagt.

Det beste rådet er nok likevel å droppe kosttilskuddene til fordel for fornuftig mat. Tar man med litt vegetabilsk olje, noen bladgrønnsaker og en håndfull nøtter i kosten, skulle man være på god vei mot en sunn dose E-vitaminer.

Referanse:

Miller E. R., Pastor-Barriuso R., Dalal D., Riemersma R. A., Appel L. J. & Guallar E, Meta-Analysis: High-Dosage Vitamin E Supplementation May Increase All-Cause Mortality, Annals of Internal Medicine, 4 January 2005, Volume 142, Issue 1.

Lenker:

Annals of Internal Medicine: Meta-Analysis?
Nature: Excess vitamin E may harm health
New Scientist: High doses of vitamin E may hasten death

Powered by Labrador CMS