Her er verdens minste fisk

Denne fisken får du neppe på kroken. Den måler sju millimeter fra snute til halespiss, og er det minste virveldyret i verden.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Rekorden er slått. Den forrige innehaveren av verdens-minste-tittelen - den én centimeter lange dwarf goby fish - har måttet gi tapt for Schindleria brevipinguis, eller stout infantfish som den heter i Australia der den bor.

Hannene i den bitte lille fiskarten blir bare sju millimeter på langs, mens damene er lite granne større, og kan strekke seg til 8,4 millimeter. De små sytrådene veier så lite at det ville gå omtrent en million av dem på en kilo.

Men skal du samle en hel kilo stout infantfish, må du smøre deg med tålmodighet. Så vidt forskerne vet, finnes fiskene bare rundt Great Barrier Reef utenfor Australia. Og til nå er det bare funnet seks stykker av dem.

Gammelt funn

Rekordfisken ble oppdaget helt nylig, men det lille eksemplaret var egentlig blitt silt ut av sjøvannet allerede i 1979. Siden den gang har det duppet rundt i et lite spritglass, til et par forskere fra California tok vesenet i nærmere øyesyn for litt siden. De skjønte snart at de hadde funnet en helt ny art.

- Men på det tidspunktet forstod jeg ikke at jeg kikket på verdens minste virveldyr, sier Dr. H. J. Walker fra Scripps Marine Vertebrates Collection.

Han mener at slike verdensrekorder er viktige, fordi de flytter grensene for mangfoldet på planeten, og fordi de viser at det fremdeles kan gjøres viktige oppdagelser.

Ungt utseende og kjapt liv

Den lille fisken har fått sitt australske navn med rette. Stout infantfish betyr noe slikt som kraftig spedbarnfisk, og det er nettopp det Schindleria brevipinguis ser ut som. Den er gjennomsiktig, mangler tenner og skjell, og ligner i grunnen mest på en litt kraftig fiskelarve.

Ikke lever den særlig mye lengre enn en larve heller. Etter omtrent to måneder i vannmassene er det slutt på moroa for verdens minste virveldyr. Det kan kanskje høres litt kjipt ut, men det korte livet har også sine fordeler, mener forskerne.

De små skapningene lever i et temmelig spesielt miljø som lett kan bli forstyrret, for eksempel av forandringer i klimaet. Skulle uhellet være ute er det nok smart å få fart på evolusjonen, så man får utviklet varianter som passer bedre til de nye omgivelsene.

Med et livsløp på bare to måneder, går det flere generasjoner av Schindleria brevipinguis på ett eneste år. Dermed har arten også gode muligheter til å utvikle tilpasningsdyktige varianter litt brennkjapt.

Referanse:

William Watson & H.J. Walker Jr., The World’s Smallest Vertebrate, Schindleria brevipinguis, A New Paedomorphic Species in the Family Schindleriidae (Perciformes: Gobioidei), Records of the Australian Museum (2004) Vol. 56: 139-142. ISSN 0067-1975.

Lenker:

Scripps Institution of Oceanography: Scientists Describe the World’s Smallest, Lightest Fish

Powered by Labrador CMS