Ugressklipping om høsten har ingen effekt

Man blir ikke kvitt flerårig ugress ved å slå det om høsten

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kjerringrokk kalles også åkersnelle, kan bli opp mot en halv meter høy og danner buskaktige klynger. (Foto: Brambleshire/Wikimedia Commons)

Det viser en svensk studie av kjerringrokk (Equisetum arvense), hestehov (Tussilago farfara), åkerdylle (Sonchus arvensis), åkertistel (Circium arvense), og kveke (Elytrigia repens).

Studien er gjort av Josefine Liew ved Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Hun funnet at alle ugressartene untatt åkertistel ser ut til å gå inn i en vekstdvale i en periode på høsten.

Det kan forklare hvorfor det å slå ugresset ikke fungerer i denne perioden.

I krukker fra juli til mars

Liew har plantet ugress i krukker, som hun har studert fra juli til mars.

Med jevne mellomrom har hun tatt inn krukkene og skjært vekk alle overjordiske deler, og skjært i stykker røttene, for å etterligne mekanisk ugressbekjempelse.

Hestehoven blir 5–20 cm høy, vokser på næringsrik jord og blomstrer i mars til mai. (Foto: Andreas Trepte/Wikimedia Commons)

Metoden skal gjøre at tilveksten av nye skudd stimuleres, slik at planten bruker opp næringen den har lagret i røttene. Det er en effektiv metode tidlig på sommeren, men ikke på høsten.

Det viste seg at kjerringrokk, åkerdylle og hestehov som ble tatt inn i veksthus i september og oktober ikke fortsatte å vokse selv om de fikk tilført både lys og varme.

De hadde gått inn i en hvileperiode, og i stedet for å sette nye skudd, hentet planten opp næring fra røttene.

I motsetning til hva man tidligere har trodd, påvirkes også kveke av mekanisk bekjempelse av røttene om høsten.

Kveken reagerte på behandlingen ved å lagre mer næring i røttene, og det er en fordel for planten når den skal begynne å vokse igjen.

Åkertistel kan bli over en meter høy og den lille lilla blomsten blomstrer mellom juli og september. (Foto: MrJones/Wikimedia Commons)

Åkertistel-planter viste seg å ikke gå inn i dvale på samme måte som de andre ugress-slagene.

Må slås tidlig

Dersom du skal kunne svekke ugressplantene ved å slå dem, må dette skje så tidlig at plantene er i full vekst og setter nye skudd, hvis ikke har det ingen effekt, mener Liew.

Også når det gjelder kjemiske plantevernmidler, er effekten avhengig av at planten er i vekst.

– Men det er viktig å slå eller klippe av ugressets grønne deler tidlig på høsten, ettersom ny næring fylles på i vekstenes underjordiske rotsystem så lenge det finnes grønne skudd over jorda, påpeper Liew i en pressemelding fra SLU.

Referanse:

Josefine Liew, Dormancy in reproductive vegetative buds in creeping perennials dominating the agricultural weed flora in Scandinavia, doktorgradsavhandling, Sveriges landbruksuniversitet, mars 2013

Powered by Labrador CMS