Vil ikke ha økologisk mat

Ville fugler er ikke så begeistret for økologisk dyrket korn. Har de valget, holder de en knapp på de konvensjonelle sakene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Foretrekker naturens ville vesener det naturlige? Ikke alltid, skal vi tro resultatene til ei forskergruppe ved Newcastle University.

De har tilbudt både ordinær og økologisk mat til de besøkende ved engelske fuglebrett, for å se om fjærballene hadde noen preferanser. Det hadde de.

Etter tre års undersøkelser konkluderer forskerne med at småfuglene foretrekker vanlig fôr.

- Vi har vist at når ville fugler får fritt valg, velger de konvensjonell mat framfor økologisk, og den mest sannsynlige forklaringa er det høye proteininnholdet, sier Ailsa McKenzie som ledet studien.

Fikk velge mat

Forskerne satte ut fuglematere i 30 hager på ulike steder i Nord-England. Hvert av stedene fikk én matstasjon med vanlige hvetekorn én med økologisk mat av samme type. Begge var montert ved siden av hverandre.

Så målte vitenskapsfolkene hvor mye mat som forsvant i de to materne i løpet av en periode på seks uker.

Midt i perioden byttet forskerne om plassen på matstasjonene, for å være sikre på at eventuelle forskjeller ikke bare skyltes at fuglene foretrakk stasjonen til høyre eller venstre.

Neste vinter ble de fjærkledde gjestene utsatt for samme eksperiment, bare med en annen hvetetype.

Resultatene var ikke til å ta feil av.

Mer proteiner

Fuglene viste en sterk preferanse for den vanlige hvetevarianten, og skiftet fort spisested når forskerne flyttet om på materne i midten av perioden. I begge halvdelene av forsøket spiste fuglene vesentlig mer av det konvensjonelle kornet.

Det samme skjedde for øvrig i laboratorieforsøk, hvor kanarifugler også sverget til vanlig fôr framfor økomat.

Men hva er det som får fuglene til å gjøre forskjell?

Analyser av hveten viste at den vanlige hvetevarianten gjennomsnittlig hadde et 10 prosent høyere proteininnhold enn det økologiske kornet. Andre forskjeller, som størrelse, energiinnhold og spor av muggsoppgift eller sprøytemidler, kunne ikke forklare småfuglenes valg.

- Dette reiser spørsmål rundt de næringsmessige fordelene ved økologisk mat, og ved hva forbrukerne blir ledet til å tro, sier McKenzie.

Hun påpeker imidlertid at det finnes mange aspekter ved økologisk mat som denne studien ikke sier noe om, for eksempel de langsiktige helsevirkningene av kunstgjødsel og sprøytemidler, eller moderne landbruks innvirkning på miljøet.

Men småfuglene har likevel talt sin sak, mener forskeren.

- Våre funn antyder at spørsmålene rundt økologisk mat ikke er så avklarte som noen tror.

Referanse:

Ailsa J. McKenzie, Mark J. Whittingham, Birds select conventional over organic wheat when given free choice, Journal of the Science of Food and Agriculture, Early view, 19. mai 2010.

Lenke:

Journal of the Science of Food and Agriculture: Sammendrag av artikkelen

 

Powered by Labrador CMS