Vær forsiktig med desinfeksjonsmidler

Vi bør bli mer forsiktige med å bruke desinfeksjonsmidler. Nye funn ved Norges veterinærhøgskole viser at også bakterier hos dyr blir motstandsdyktige mot de vanlige, reseptfrie desinfeksjonsmidlene. Bruk av desinfeksjonsmidler kan samtidig holde liv i bakterier som er motstandsdyktige mot antibiotika.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Desinfeksjonsmidler, som for eksempel Pyrisept og våtservietter, brukes hyppig i vanlige husholdninger, i helsevesenet, matindustrien og i husdyrbruket (blant andre kremene Hipposan og Streptolin). Alle disse desinfiserende preparatene selges reseptfritt.

Påvist for første gang

Det er tidligere påvist at stafylokokker hos mennesker og i matvarer kan utvikle motstandsdyktighet mot desinfeksjonsmidler. Men for første gang er det nå påvist at også stafylokokker hos dyr kan bli motstandsdyktige mot ulike typer bakteriedrepende midler.

Studien viser også at det i bakterier hos dyr eksisterer en kobling mellom resistens mot penicillin og resistens mot desinfeksjonsmidler. En slik kobling, som også er beskrevet hos mennesker og i næringsmidler, innebærer at man ved ukritisk bruk av desinfeksjonsmidler samtidig kan øke forekomsten av bakterier som er resistente mot antibiotika.

Bekymringsfullt nok, viser NVH-studien at motstandsdyktige stafylokokker kan overleve i lang tid i besetninger av dyr der det brukes mye desinfiserende preparater. Disse bakteriene spres ofte fra dyr til dyr i forbindelse med melking, og mellom ulike besetninger som er på fellesbeite og hvor det blir brukt felles melkeanlegg.

Vanskeligere å behandle sykdom

"Jostein Bjorland"

Gule stafylokokker kan gi alvorlig infeksjon og matforgiftning hos mennesker. Hos kyr er gule stafylokokker den vanligste årsaken til jurbetennelser, mens de hos hester ofte fører til leddbetennelser eller betennelse i huden.

Når stafylokokker blir motstandsdyktige mot desinfeksjonsmidler og antibiotika, betyr det på kort sikt at det blir vanskeligere å behandle infeksjonssykdommer.

Hvilke konsekvenser dette kan få for mennesker og dyr på lang sikt vil avhenge av om vi klarer å begrense bruken av desinfeksjonsmidler og antibiotika. Vi oppfordrer til en føre-var-holdning i forbindelse med bruk av bakteriedrepende stoffer.

Fant nytt gen

Jostein Bjorland ved NVH har studert resistens mot desinfeksjonsmidler hos stafylokokker som er forbundet med sykdom hos hester, geiter og melkekyr i Norge.

Hos flere av hestene som deltok i undersøkelsen, og som hadde betennelser, ble det funnet stafylokokker som var i besittelse av gener som gjorde dem resistente mot desinfeksjonsmidler.

Blant annet ble det oppdaget et gen som ikke var kjent tidligere. Dette genet ble også funnet hos kyr med jurbetennelse. I tillegg ble det påvist utbredt forekomst av tidligere kjente resistensgener i stafylokokker fra ku og geit.

Cellene avviser desinfeksjonsmiddelet

Det som faktisk skjer når stafylokokkene blir motstandsdyktige, er at en pumpemekanisme i celleveggen gjør bakteriene i stand til å pumpe ut det cellen “oppfatter” som uønskede og skadelige stoffer, som for eksempel antibiotika og desinfeksjonsmidler. En tilsvarende mekanisme finnes hos resistente kreftceller som pumper ut cellegift, og dermed hemmes effekten av kreftbehandlingen.

Bjorlands undersøkelse dreier seg dels om Staphylococcus aureus (“gule stafylokokker”), som kan være svært aggressive, og dels om andre stafylokokker (“hvite stafylokokker”). Arbeidet er i hovedsak utført i ved Norges veterinærhøgskole og ved Veterinærinstituttet i Oslo.

Tilsvarende studier på stafylokokker fra dyr er tidligere ikke blitt gjennomført verken i Norge eller internasjonalt.

Powered by Labrador CMS