Nordmenn er ikke så verst når det gjelder kunnskap om eget folk, ifølge en spørreundersøkelse. (Illustrasjonsfoto: Rawpixel.com / Shutterstock / NTB scanpix)

Hvor mye vet nordmenn om nordmenn?

Vi tipper både feil og riktig på spørsmål om antall overvektige, innvandrere og gamle som bor i landet. 

Hva vet folk som bor i et land om landet de bor i? Og er det forskjeller i slik kunnskap fra land til land?

Selskapet Ipsos MORI har gjort en undersøkelse blant over 25 000 mennesker i 33 nasjoner, blant annet Norge. Den viser at nordmenn ikke er blant nasjonalitetene som gjetter mest feil.

Det betyr imidlertid ikke at vi er på ballen hele tiden.

For eksempel når det gjelder hvor stor andel av befolkningen som har overvekt eller fedme.

Vi tror 33 prosent veier for mye, mens det virkelige tallet er hele 53 prosent, altså over halvparten av befolkningen. Vi er et av landene som tar mest feil.

Men befolkningen i nesten alle de 33 landene undervurderer antallet som veier for mye. Bare India, Japan og Kina bommer i motsatt retning. De tror de er tykkere enn de virkelig er.

Tar feil om tro og alder

Det er flere ting vi tipper feil om.

Vi bommer grovt når det gjelder tro, på spørsmål om hvor mange vi tror ikke føler noen tilknytning til en religion.

Vi tror at 38 prosent av befolkningen i Norge er ateister, agnostikere eller sier at de ikke identifiserer seg med noen religion. Det virkelige tallet er bare 10 prosent. Også her tar folk i nesten alle land feil. Bare kinesere, japanere og sør-koreanere tipper noenlunde riktig.

Nordmenn tar også feil om hvor gammel befolkningen er. Vi tror gjennomsnittsalderen i landet vår er 56 år, mens den egentlig er 39 år.

Vi overvurderer dessuten hvor mange i Norge som bor på bygda. Og hvor mye av den samlede husholdningsrikdommen som eies av den rikeste prosenten i landet.  

Har rett om innvandrere og kvinner

På andre områder er vi derimot på ballen.

På spørsmål om hvor mange innvandrere det er i Norge, svarer vi 16 prosent av befolkningen, mens det egentlig tallet er 14 prosent. Her tipper folk i alle andre land dårligere enn oss, og de aller fleste overvurderer antall innvandrere.

Når det gjelder likestilling er nordmenn også skikkelig gode til å tippe.

De spurte nordmennene trodde at 38 prosent av alle politikere er kvinner, mens tallet i virkeligheten er 40. Og på spørsmål om hvor mange damer i arbeidsfør alder som jobber, svarer vi nøyaktig riktig: 73 prosent.

I det store og hele kommer vi ikke så ille ut når det gjelder å vite hva som foregår i landet vårt. Av de 33 nasjonene som var med i undersøkelsen, ligger vi på åttende plass i riktig gjetting. Men både svensker, polakker og kinesere er bedre enn oss, og de aller flinkeste er sør-koreanerne.

De som tar mest feil om landet sitt, er innbyggere i Mexico, India og Brazil, ifølge undersøkelsen fra Ipsos MORI. 

Nå må vi så klart huske at dette er snakk om én spørreundersøkelse hvor rundt 1000 nordmenn deltok. Ikke den fulle sannheten om det norske folket. Og glem heller ikke at resultatene er oppgitt som et gjennomsnitt. Dermed sier tallene altså lite om hva hver enkelt nordmann tenker og tror. 

Powered by Labrador CMS