Hvert femte drap i Sverige begås av psykisk syke

Drøyt hvert femte drap i Sverige begås av personer som har vært innlagt for schizofreni eller en annen for psykisk lidelse, viser en studie av 324 000 voldsforbrytelser.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En stor andel forbrytelser begås av mennesker som har fått psykiatrisk behandling.

- På den andre siden må man ha klart for seg at de fleste psykiatriske pasienter ikke begår noen forbrytelser, sier Martin Grann, sjef for senter for voldsforebyggelse ved Karolinska Institutet, til avisa Dagens Nyheter.

I studien er et register over psykiatrisk behandling blitt sammenlignet med statistikk over forbrytelser i årene 1998 til 2000. Resultatet viser at personer som er blitt innlagt for schizofreni og andre psykoser står for seks prosent av voldsforbrytelsene. Når det gjelder drap, er andelen 22 prosent for samme gruppe.

Men Martin Grann understreker at bare en prosent av dem som har vært til psykiatrisk behandling begår forbrytelser når de har vært utskrevet i mindre enn tre måneder. De fleste lovbruddene skjer to år etter at de er utskrevet.

- Jeg skulle tro at det er farligere å kjøre bil enn å omgås en person som har vært til psykiatrisk behandling, sier Grann til DN.

Drapet på utenriksminister Anna Lindh har satt et kraftig søkelys på svensk psykiatri.

24-åringen som er mistenkt for Lindh-drapet ble skrevet ut fra en psykiatrisk institusjon fem dager før drapet skjedde. Kort tid etter at Lindh ble drept, tok han igjen kontakt med en psykiatrisk institusjon, men der ble han avvist.

Siden 1967 har antall behandlingsplasser i psykiatrien i Sverige minsket fra 37 000 til 6 000.

(NTB)

Powered by Labrador CMS