Annonse
De globale militærutgiftene sank mye etter slutten på den kalde krigen. I 2021 ble i alt 2,2 prosent av verdens samlede BNP brukt til militærutgifter.

Verdens militærutgifter har passert 2.000 milliarder dollar

Russland brukte i 2021 over 4 prosent av BNP på militæret.

Publisert

– Høye olje- og gassinntekter hjalp Russland med å øke de militære utgiftene i 2021, sier Lucie Béraud-Sudreau i en pressemelding.

Hun leder det svenske fredsforskningsinstituttet SIPRI sitt forskningsprogram på militærutgifter og våpenproduksjon. Det er SIPRI som nå har offentliggjort oversikten over verdens militærutgifter.

Ukraina brukte mindre

I pressemeldingen fra SIPRI peker Béraud-Sudreau på at de russiske militærutgiftene minsket mellom 2016 og 2019. Det gjorde de både på grunn av lave energipriser og på grunn av sanksjonene etter Russlands annektering av Krim i 2014.

Men fra 2019 og fram til nå har altså Russland igjen kunnet øke bevilgningene til landets militære mye. Fram til de i 2021 utgjorde 4,1 prosent av verdien av landets samlede produksjon (BNP).

Også Ukraina har økt militærutgiftene sine mye etter den russiske invasjonen av Krim. De var i 2021 likevel bare på 3,2 prosent av BNP.

Russland på femteplass

USA, Kina, India, Storbritannia og Russland – i denne rekkefølgen – var de landene som brukte mest på militæret i 2021.

Både India og Storbritannia brukte altså mer penger på militæret enn Russland.

Verdens militærutgifter økte i kroner i 2021. Men den sterke økonomiske opphentingen i verden etter pandemien, bidro til at utgiftene sank med 0,1 prosentpoeng som andel av verdens BNP.

I alt 2,2 prosent av verdens samlede BNP ble i 2021 brukt til militærutgifter.

USA bruker mer på forskning

USA har de klart høyeste utgiftene til militæret i verden.

Av de 2.113 milliarder dollarene som verden brukte på militæret i 2021, så sto USA alene for 801 milliarder dollar.

Det var likevel en nedgang fra 3,7 prosent av USA sitt BNP i 2020 til 3,5 prosent i 2021.

I USA brukes stadig mer penger på militær forskning. En synkende andel av forsvarsutgiftene brukes til å kjøpe våpen.

– Økningen i utgifter til forskning og utvikling under tiårsperioden 2012-2021 tyder på at USA fokuserer på neste generasjon teknologier, sier SIPRI-forskeren Alexandra Marksteiner i den samme pressemeldingen.

– Den amerikanske regjeringen har gjentatte ganger betonet behovet for å bevare det amerikanske militære tekniske overtaket over de strategiske konkurrentene.

Slik har verdens militærutgifter utviklet seg siden 1980, målt i faste dollar. På grunn av prisstigning er utgiftsøkningen som andel av BNP mindre enn denne grafikken kan gi inntrykk av. USA står for en stor, men synkende andel av verdens militærutgifter. Europas andel sank mye etter slutten på den kalde krigen. Asias andel øker nå mest.

Kina og India

Det er i Asia at de militære utgiftene i verden nå øker mest.

Kina nærmer seg 300 milliarder dollar i årlige bevilgninger til militæret. Japan brukte i fjor 54 milliarder dollar og Australia brukte cirka 32 milliarder.

India er nå verdens tredje største militærmakt målt i forsvarsutgifter, med et budsjett i 2021 på over 76 milliarder dollar.

India bruker mye av pengene på å bygge opp en egen våpenindustri.

Europa

I NATO nådde i fjor til samme åtte land forsvarsalliansen målsetting om å bruke minst 2 prosent av BNP på sine væpnede styrker.

Tyskland brukte i 2021 til sammen 56 milliarder på sitt militære, noe som utgjorde 1,3 prosent av Tysklands samlede BNP.

Norge brukte til sammenligning 1,74 prosent av BNP på forsvaret i 2021, ifølge NATO. Men Norge er et rikt land. Derfor er det Norge og USA som bruker mest penger på militæret i NATO, målt etter innbyggertall.

Kilde:

«Världens militärutgifter överstiger 2000 miljarder dollar.» Pressemelding fra SIPRI 25. april 2022.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS