En kvinne går i en gate med ødelagte russiske stridsvogner i forstaden Butsja utenfor Kyiv i Ukraina i april 2022. I fjor ble dobbelt så mange mennesker drept i væpnet konflikt sammenlignet med året før, noe som blant annet skyldes krigen i Ukraina.

Dobbelt så mange drept i væpnet konflikt i verden i fjor

Dobbelt så mange mennesker ble drept i væpnet konflikt i fjor sammenlignet med året før. Ifølge forskere skyldes økningen krigene i Ukraina og Etiopia.

Totalt døde 237.000 mennesker i væpnet konflikt rundt om i verden i 2022. Det er nesten dobbelt så høyt som året før og det høyeste tallet siden folkemordet i Rwanda i 1994, viser en ny rapport fra Uppsala Conflict Data Program (UCDP) ved Uppsala universitet i Sverige.

Dødstallet er en økning på 97 prosent sammenlignet med 2021, til tross for at store konflikter i Jemen og Afghanistan har blitt trappet ned.

Flest dødsfall i Etiopia

Forskerne peker på krigene i Etiopia og Ukraina som grunn til den kraftige økningen. Krigen i Tigray-provinsen i Etiopia sto for over 100.000 dødsfall som følge av kamphandlinger i 2022, noe som er mer enn de 81.000 døde Russlands invasjon av Ukraina har ført til.

– Krigen i Etiopia medførte flere dødsfall i kamp i 2022 enn krigene i Ukraina, Jemen, Myanmar, Nigeria, Somalia og Burkina Faso til sammen, sier seniorforsker Siri Aas Rustad ved Institutt for fredsforskning (Prio).

– Russlands invasjon av Ukraina dominerte overskriftene i mediene over hele verden, mens fryktelige grusomheter fikk skje nokså ubemerket i Etiopia, legger hun til.

Økning i konflikter

Antallet væpnede konflikter der land kjemper mot hverandre eller der land kjemper mot opprørsgrupper, er på et historisk høyt nivå. Antall ikke-statlige konflikter, der opprørsgrupper eller andre væpnede grupper kjemper mot hverandre, er også rekordhøyt, ifølge UCDP-rapporten.

Det siste tiåret har det også vært en økning av ikke-statlige væpnede gruppers involvering i konflikter i andre land, for eksempel IS eller private militære aktører som Wagner-gruppen.

Såkalt ensidig vold, der sivile blir rammet med vilje, økte også i 2022. Minst 11.800 sivile ble drept i denne typen målrettet vold utført av 45 forskjellige stater eller væpnede grupper. Ekstremistgruppa IS var aktøren som drepte flest sivile i fjor.

Totalt ble det registrert 55 aktive konflikter i 38 ulike land i 2022. Åtte av disse har status som krig, definert av over 1.000 dødsfall som følge av kamphandlinger i løpet av et kalenderår.

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS