Røyking er klart en av de største risikofaktorene for utvikling av kreft.

Kreftregisteret: 13.000 krefttilfeller kunne vært unngått

Av 35.000 krefttilfeller, kunne en tredel vært unngått i fjor, ifølge Kreftregisteret. Røyking og overdreven soling er de største risikofaktorene.

I rapporten «Kreft i Norge – hvor mange tilfeller kan forebygges?» har forskerne sett på kreftformene der det er en kjent og sterk sammenheng mellom risikofaktorer og kreftutvikling. Det er kreft som knyttes til røyking, alkohol, overvekt og fedme, kosthold, mangelfull fysisk aktivitet og UV-stråling – soling.

Disse tilfellene utgjorde 20.000 av de 35.000 krefttilfellene i fjor, opplyser Kreftregisteret.

– Mer realistisk å forebygge halvparten

I rapporten framgår det at 13.000 av krefttilfeller kunne vært unngått. Det gjelder imidlertid i en «urealistisk og ideell verden» hvor ingen er eksponert for røyk, ingen blir solbrent og ingen drikker alkohol.

Forsker Trude Eid Robsahm sier til TV 2 at et mer realistisk mål kanskje kunne vært å forebygge halvparten av disse 13.000 tilfellene.

– Det sier noe om potensialet for å forebygge, hvis vi kan gjøre noe med våre levevaner. Dette er stort sett faktorer som vi kan være med å påvirke, sier Robsahm.

Røyking og soling verst

Risikoen er høyest ved røyking og UV-eksponering. Hudkreft har økt mer enn andre kreftformer i Norge. Det overrasker forskerne.

– Fra å være en av de sjeldne, har det blitt en av de store. Det er veldig bekymringsfullt, sier Eid Robsahm.

Rådene lyder som følger:

– For det første kan vi aldri begynne å røyke, for det andre bør vi aldri gå i et solarium. Vi må bli solbrent så få ganger vi klarer i løpet av livet. Vi må være fysisk aktive, vi må tenke på hva vi putter i munnen og vi må passe på alkoholinntaket.


LES OGSÅ:

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV
Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS