Et napp for helsa

Onani ser ut til å beskytte deg mot prostatakreft, sier australske forskere. Jo oftere, jo bedre.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Prostatakreft er farlig. Sykdommen rammer rundt 3 000 nye nordmenn hvert år, og tar i følge Kreftregistret livet av omkring 1 000. Røykekutt og fem om dagen er noe av det som anbefales for å forebygge styggedommen, men nye forskningsresultater peker i retning av at fem i uka kan bli det nye målet.

Og da snakker vi ikke om bananer.

Onaner for en frisk framtid

Det ser nemlig ut til at noen omganger med god, gammeldags masturbasjon hver uke kan gjøre underverker i kampen mot prostatakreft. Jo oftere menn mellom 20 og 50 får utløsning, jo mindre er risikoen for å utvikle sykdommen, skriver New Scientist.

Den beskyttende effekten er visst aller størst hos menn som onanerer mye i 20-årene. De som ejakulerer mer enn fem ganger i uka, ser ut til å redusere risikoen for å få den skumle krefttypen med en tredjedel.

Kartla sexliv

Forskere fra The Cancer Council Victoria i Melbourne kartla seksuallivet til et tusentalls menn med prostatakreft. Disse ble sammenlignet med en tilsvarende undersøkelse av ei gruppe friske menn i samme alder. Konklusjonen var klar, men temmelig uventet.

Mens tidligere undersøkelser av prostatakreft og seksualvaner har vist at hyppig sex øker faren for kreft med opptil 40 prosent, kom de australske forskerne fram til at flittig onani faktisk forebygger sykdommen.

Forskjellen skyldes antagelig at de andre undersøkelsene ikke skilte onani fra samleie, mener Graham Giles som er leder for forskerteamet. Han tror infeksjonene som gjerne følger i kjølvannet av hyppig sex med flere partnere kan øke kreftfaren, og dermed oppveie de positive effektene av utløsningene.

Og saken har flere interessante spørsmål som mangler svar. For eksempel: hvorfor i granskauen skulle onani hjelpe mot kreft?

Skyll det ut!

"Fem om dagen får konkurranse."

Det er prostatakjertelen som skiller ut mesteparten av sædvæska, som er rik på kalium, sink, fruktose og sitronsyre. For å lage en slik blanding må kjertelen konsentrere stoffer fra blodstrømmen opptil 600 ganger.

Det er ikke umulig at kreftfremkallende stoffer også konsentreres i prostata i samme slengen, spekulerer Giles. Det har man i hvert fall sett hos hunder.

- Dess oftere man skyller ut systemene, dess færre uhumskheter henger igjen og ødelegger cellene, sier han til New Scientist.

Foreløpig dreier forklaringene seg om rene spekulasjoner. Viser det seg imidlertid at teoriene holder stikk, må nok tante Sofie trekke tilbake alt hun sa om hårvekst i hendene og utrennende ryggrader.

Derimot kommer Are og Odins omstridte nettsider til å anbefales av leger landet rundt, og helsesøster vil dele ut praktiske foldere som beskriver hvordan du også kan oppnå målet om fem i uka.

Lenker:

New Scientist: Masturbating may protect against prostate cancer

Powered by Labrador CMS