Folk kjølte seg ned i fontenene i Budapest da varmen var som verst i sommer. (Foto: Laszlo Balogh, Reuters, NTB scanpix)

– Klimaendringer gjorde sommerens europeiske hetebølge mye mer sannsynlig

Klimaendringene gjorde de ekstreme temperaturene i Sør-Europa i sommer ti ganger mer sannsynlig, ifølge forskere.

Forskere tilknyttet initiativet World Weather Attribution har undersøkt de europeiske sommertemperaturene ved hjelp av avanserte datamodeller.

Det uvanlig varme været begynte i juni. I starten av august ble Frankrike, Italia, Kroatia og flere andre land rammet av en hetebølge som fikk navnet «Lucifer».

– Vi har funnet klare bevis for menneskelig påvirkning på denne sommerens rekordvarme. Det gjelder både sommertemperaturene generelt, og hetebølgen kalt «Lucifer», sier forskeren Geert Jan van Oldenborgh ved det meteorologiske instituttet i Nederland.

Forskernes beregninger tyder på at menneskeskapte klimaendringer gjorde de høye sommertemperaturene ti ganger mer sannsynlig enn de ellers ville vært. Sannsynligheten for hetebølger som «Lucifer» er blitt firedoblet.

I flere land ved Middelhavet ble det målt over 40 varmegrader i august. Varmerekorder ble slått både i Frankrike og Kroatia.

Ekstremvarmen ødela avlingene til mange bønder og la forholdene til rette for en lang rekke skogbranner. I Portugal døde 64 mennesker i en brann i midten av juni.

Hvis den globale oppvarmingen fortsetter, kan årets høye sommertemperaturer i Sør-Europa bli helt vanlige i løpet av noen tiår.

Her kan du se en film som forklarer hvordan vi oppdaget de menneskepskapte klimaendringene: 

 

Powered by Labrador CMS