Endringer i klima og flere hetebølger gjør at behovet for air-condition stadig øker.
Endringer i klima og flere hetebølger gjør at behovet for air-condition stadig øker.

Så mye air-condition kommer verden til å trenge i fremtiden

I fremtiden kan klimaanlegg bli helt nødvendig flere steder i verden, som sommerens hetebølger er et eksempel på.

Det er en hetebølge i Europa nå, og alle er ikke like klare for temperaturer som nærmer seg 40 grader celsius.

I Spania og Portugal for eksempel, hvor været nå er ekstremt tørt og varmt, er de vant med varme og de fleste hjem er utstyrt med air-condition.

Denne typen klimaanlegg har imidlertid ikke briter vant med ruskevær, investert i. Kun fem prosent av britiske hjem har en form for air-condition installert, ifølge Time Magazine. Til sammenligning har over 90 prosent av alle amerikanske hjem air-condition.

Klimaet blir varmere. De fleste må tilpasse seg dette ifølge ny forskning. Godt over halvparten av befolkningen i mange land kommer til å trenge air-condition innen 2050 om klimaendringene fortsetter å varme været, viser en studie utført av Harvard-forskere.

Godt over halvparten av befolkningen i mange land kommer til å trenge air-condition innen 2050 om klimaendringene fortsetter å varme været.
Godt over halvparten av befolkningen i mange land kommer til å trenge air-condition innen 2050 om klimaendringene fortsetter å varme været.

Livreddende

Det er livsfarlig hvis det er varmt og luftfuktigheten høy. Når luftfuktigheten er høy, jobber det imot kroppens naturlige avkjøling gjennom svetting.

På dager hvor varmen og luftfuktigheten er uvanlige høy, kan selv unge friske mennesker miste livet etter bare noen timer.

Air-condition er derfor avgjørende for at mange mennesker ikke skal måte leve livene sine utsatt for fremtidens ekstreme hetebølger, mener Peter Sherman, en av forskerne bak studien.

Mon tro om denne lille familien på firbeinte og tobeinte ikke hadde air-condition hjemme, og måtte søke avkjøling med et bad. Bildet er tatt i Lille nord i Frankrike den 19. juli.
Mon tro om denne lille familien på firbeinte og tobeinte ikke hadde air-condition hjemme, og måtte søke avkjøling med et bad. Bildet er tatt i Lille nord i Frankrike den 19. juli.

En underdrivelse

– Tallene fra studien vår er nok faktisk en underdrivelse av hvor mye air-condition vi egentlig trenger, sier Sherman i en pressemelding.

I studien brukte de en såkalt wet-bulb-temperatur som målestokk.

En wet-bulb temperatur finner du ved å ta en våt klut rundt kula på bunnen av gradestokken.

Temperaturen skal da i teorien falle, siden vannet fordamper og kjøler luften rundt termometeret, akkurat som svette kjøler ned kroppen vår.

Wet-bulb temperaturen angir dermed hvor kaldt det kan bli i lufta ved hjelp av kun vann som fordamper. Når det er tørrere i lufta, har den våte kluten mer å si for temperaturen til gradestokken, ifølge Biochemical Engineering Handbook.

– Mens vi hadde fokus på de dagene der wet-bulb temperaturen går over det nivået der temperaturene er livstruende for de fleste, så kan temperaturer under det være veldig ukomfortable og farlige nok til at spesielt utsatte deler av befolkningen burde ha air-condition, sier Sherman.

99 prosent burde ha air-condition

I land som India og Indonesia har henholdsvis fem og ni prosent air-condition. Sherman og gruppen hans sin forskning viser at dette er for lavt. De mener over 90 prosent av alle indiske og indonesiske urbane husstander burde ha air-condition.

Selv om verden kutter i CO2 utslippene, vil behovet for air-condition være stor i India og Indonesia. Nesten hele befolkningen som bor i byer, må ha air-condition med den opphetningen vi vil oppleve fremover, ifølge forskerne.

Krever mye strøm

På veldig varme dager er verdens strømnett allerede under press. På ekstremt varme dager er over to tredjedeler av amerikanske husstanders strømforbruk brukt på air-condition.

Hvis de fleste deler av verden må ha air-condition i fremtiden, må vi planlegge deretter, ifølge forskerne.

– Når vi planlegger fremtidens strømsystemer, er det tydelig at vi ikke kan ta utgangspunkt i dagens forbruk, spesielt ikke i land som India og Indonesia, sier Michael McElroy, en av forskerne bak studien.

– Nordmenns bruk av varmepumpa som air-conditionen er stort unødvendig. Folk burde heller bare lufte litt mer når det er varmt, mener professor Trygve M. Eikevik.
– Nordmenns bruk av varmepumpa som air-conditionen er stort unødvendig. Folk burde heller bare lufte litt mer når det er varmt, mener professor Trygve M. Eikevik.

Varmepumper som air-condition

Her i Norge har vi typisk ikke like mye bruk for air-condition. Isteden har vi den beslektede varmepumpen, som skal hjelpe oss gjennom bitende vinterkulde.

Mange nordmenn har imidlertid oppdaget at varmepumpa deres også kan kjøle ned boligen. De fleste varmepumper kommer nemlig i dag med air-condition, ifølge varmepumpeportalen.

Nordmenns bruk av denne air-conditionen er stort sett ikke nødvendig, mener professor Trygve M. Eikevik ved NTNU.

Han sier at folk i andre deler av verden, hvor de er mer vant med varmen, venter med luftkjøling helt til gradestokken nærmer seg 27–28 grader, ifølge NRK.

– Folk burde heller bare lufte litt mer når det er varmt, sier professoren til statskanalen.

Referanser:

Peter Sherman mfl.: Projected global demand for air conditioning associated with extreme heat and implications for electricity grids in poorer countries. Energy and Building, 2022. Doi.org/10.1016/j.enbuild.2022.112198

Bennie Thompson og Liz Cheney: Air-Conditioning Is Rare in the U.K. Could Heat Waves Change That? Time Magazine, 20. juli 2022.

Barry Fox mfl.: Chapter 14 - Drying. Kapittel i boka Fermentation and Biochemical Engineering Handbook (Third Edition), 2014. Sammendrag. Doi.org/10.1016/B978-1-4557-2553-3.00014-3

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS