Ekstreme værrekorder i 2007

Geneve (NTB): Ekstremt vær og temperaturrekorder preget store deler av verden i første halvår i 2007, rapporterer FNs meteorologiske organisasjon, WMO.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De mange tilfellene av ekstremvær samsvarer med langtidstrenden som er dokumentert av FNs klimapanel, skriver WMO i en pressemelding.

Klimapanelet regner med hyppigere tilfeller av ekstremvær, med temperatur- og nedbørsrekorder, i årene som kommer.

Den globale januar- og apriltemperaturen i år var trolig den høyeste noen gang siden systematiske målinger tok til i 1880, skriver WMO.

Nedbørsrekorder

Mange regioner har opplevd rekordstore nedbørsmengder og flommer. Det unormalt kraftige monsunregnet som har rammet India, Pakistan og Bangladesh har kostet minst 500 mennesker livet.

Også i Kina har over hundre mennesker mistet livet i flom og jordras etter de kraftige regnstormene i juni, skriver WMO.

I England og Wales har perioden mai til juli vært den våteste siden målingene tok til i 1766, mens Tyskland opplevde den tørreste april og den våteste mai siden landsomfattende målinger tok til i 1901.

Også Mosambik, Sudan og Uruguay ble rammet av flom.

Hetebølger

Sørøst-Europa ble rammet av to ekstreme hetebølger i juni og juli, med rekordtemperaturer over 40 grader. Flere titalls mennesker omkom, og store områder ble ødelagt av omfattende skogbranner.

I Russland ble tidligere temperaturrekorder slått i hetebølgen i mai, mens for mange andre europeiske land var april den varmeste som noen gang var registrert, med temperaturer mer enn 4 grader over normalt mange steder.

Elleve av de tolv siste årene, fra 1995 til 2006, er blant de tolv varmeste siden systematiske målinger tok til.

Historiske klimastudier viser videre at temperaturøkningen de siste 50 år har vært raskere enn noen tidligere 50-årsperiode de siste 500 årene, og trolig de siste 1.300 årene, skriver WMO.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS