Tysklands kansler Angela Merkel tok ved åpningen av G20-toppmøtet i Hamburg fredag imot USAs president Donald Trump. Mens tilliten til Trump er på bunn i mange land, så stoler mange på Merkel. (Foto: NTB/Reuters)

Verden stoler på Merkel, ikke på Trump og Putin

Bare i ett eneste land sier et flertall at de har tillit til de to presidentene.

Dette er G20

 

G20 består av de 19 største nasjonale økonomiene i verden – pluss EU.

De 19 er: Argentina, Australia, Brasil, Canada, Frankrike, India, Indonesia, Italia, Japan, Kina, Mexico, Russland, Saudi-Arabia, Storbritannia, Sør-Afrika, Sør-Korea, Tyrkia, Tyskland og USA.

Også Norge og et par andre land er invitert til G20-toppmøtet i Hamburg fredag 7. og lørdag 8. juli.

G20-landene har to tredeler av verdens befolkning og står for rundt 80 prosent av verdenshandelen. 

Fredag og lørdag samles verdens mektigste ledere til G20-toppmøte i Hamburg.

Russland er det eneste av 17 undersøkte G20-land der mer enn halve befolkningen har tillit til at begge de to topplederne Donald Trump og Vladimir Putin gjør det som er best for verden.

Et stort flertall (87 prosent) av russerne har tillit til Putin og et ikke fullt så stort flertall russere (53 prosent) har tillit til Trump.

Under 20 prosent stoler på Trump

I de fleste andre land er tilliten til USAs president Donald Trump enda lavere enn tilliten til Russlands president Vladimir Putin.

Kun i fire av de 17 undersøkte G20-landene har flere enn hver femte person tillit til at den amerikanske presidenten gjør det som er best for verden, viser undersøkelsen som er gjort av det amerikanske instituttet Pew Research.

Størst tillit nyter Trump altså i Russland, deretter følger USA (46 prosent) og India (40 prosent).

I andre viktige land er tilliten til Donald Trump mye lavere. I Frankrike, Storbritannia, Sør-Korea og Canada sier under hver femte spurte at de stoler på den amerikanske presidenten. I Mexico er det bare fem prosent av befolkningen som stoler på Trump. 

Litt flere stoler på Putin

Heller ikke Vladimir Putin nyter mye tillit utenfor sitt eget hjemland, selv om han slår Donald Trump med et par prosent.

Størst er tilliten til at Putin gjør det som er best for verden i Sør-Afrika (33 prosent), Indonesia (31 prosent) og India (29 prosent).

I USA er den på 23 prosent og i Storbritannia på 19 prosent.

I Tyskland hvor G20-lederne nå er samlet, så sier flere enn dobbelt så mange at de har tillit til Putin (25 prosent) enn til Trump (11 prosent).

Stor tillit til Angela Merkel

I skarp kontrast til presidentene i USA og Russland, nyter Tysklands kansler Angela Merkel en helt annen tillit i verden. Dette viser også en spørreundersøkelse gjort av Pew Research.

Vertinnen for toppmøtet i Hamburg får i syv viktige G20-land – Tyskland, Frankrike, Sør-Korea, Storbritannia, Canada, Japan og Australia – støtte fra flere en to tredeler av de spurte.

Også i USA er det flere (56 prosent) som sier de har tillit til at Angela Merkel gjør det som er best for verden, enn det er amerikanere (46 prosent) som tror Donald Trump gjør det samme.

Powered by Labrador CMS