Havisen rundt Svalbard har sunket kraftig siden mai og er langt under normalen. Det er negativt for isbjørnen, som trenger isen for å overleve.
Havisen rundt Svalbard har sunket kraftig siden mai og er langt under normalen. Det er negativt for isbjørnen, som trenger isen for å overleve.

Kraftig nedgang i havisen rundt Svalbard

Siden mai har havisen rundt Svalbard blitt kraftig redusert, og isdekket ligger nå 62.000 kvadratkilometer under normalen.

Dette er mer enn hele det sammenlagte landarealet til Svalbard eller Møre og Romsdal, Vestland og Rogaland kombinert.

Forsker Signe Aaboe ved Meteorologisk institutt forklarer at nedgangen trolig skyldes årets sommervarme, med klimaendringene som medvirkende faktor, skriver NRK.

Isbjørnen er avhengig av isdekt hav for å overleve. Arten er karakterisert som sårbar, og ifølge miljøorganisasjonen WWF var bestanden på mellom 31.000 og 22.000 individer i 2021.

Mengden sjøis i Arktis har gradvis sunket gjennom flere tiår som følge av den globale oppvarmingen.

I fremtiden vil Barentshavet ha den største temperaturøkningen av alle hav. I verste fall kan temperaturene øke med fem grader ved utgangen av århundret, ifølge en studie.

Det vil i så fall føre til et helt annet økosystem i de nordlige delene i havet, ifølge forsker Randi Ingvaldsen ved Havforskningsinstituttet.

I de øvre 2.000 meterne av Nordishavet varmes havet opp 2,3 ganger raskere enn snittet globalt.

Referanse:

Qi Shu mfl.: Arctic Ocean Amplification in a warming climate in CMIP6 models. Science Advances, 27. juli 2022. DOI: 10.1126/sciadv.abn9755

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS