Når mange ting virker sammen samtidig holder det ikke med enkle statistiske analysemetoder. Da må man bygge statistiske modeller av virkeligheten.

Statistiske modeller: Når alt henger sammen med alt

PODCAST: – Jeg er en stolt bygger av ræva statistiske modeller, sier kjemiker Alexander Sandtorv.

De enkle sammenhengene er ofte de mest tiltrekkende, der to – og bare to – ting påvirker hverandre, og resten av verden kan vi se bort fra. Dessverre er virkeligheten ofte ikke fullt så enkel. Da trenger vi mer avanserte analysemetoder for å avdekke hvordan ting faktisk henger sammen.

Hva er regresjonsanalyse?

I denne episoden av statistikk-podcasten Nakne Tall snakker statistiker Jo Røislien med kjemiker og vitenskapsformidler Alexander Sandtorv om å studere problemer der mange faktorer virker sammen samtidig og om det å bruke statistikk som verktøy for å forstå komplekse situasjoner og sammenhenger.

Om Nakne Tall

Nakne Tall er en podkast om statistikk. Hvordan kan man bruke tall til å forstå hvordan verden henger sammen? Statistiker Jo Røislien inviterer kjente forskere og formidlere til samtaler med utgangspunkt i sentrale statistiske begreper og fenomener.

Podkasten består av ni episoder, og ligger gratis tilgjengelig på Spotify, Apple Podcasts og andre platformer. Nakne Tall er utviklet av Jo Røislien og produksjonsselskapet Teddy, og produsert av Universitetet i Stavanger.

 Tema for denne episoden av Nakne Tall er statistiske modeller og regresjonsanalyse.

 – Regresjonsanalyse er en statistisk analyse som ser på sammenhengen mellom to eller flere variabler samtidig, sier statistiker Kathrine Frey Frøslie i podcastens faste ekspertpanel.

Statistiske modeller påvirker oss

 Ved å samle inn tall hjelper regresjonsanalyse oss med å bygge statistiske modeller av virkeligheten. Modeller som gjør at vi bedre kan forstå hvordan ting henger sammen og hva som påvirker hva. Det gir oss muligheten til å kikke inn i framtiden og forutse hva som kommer til å skje, før det har skjedd.

 Men selv om statistiske modeller av virkeligheten er nyttige, så er de fortsatt bare modeller. De er ikke virkeligheten.

 – Kunnskap om statistikk er viktig for alle fordi vi hele tiden forholder oss til statistiske modeller, sier Sandtorv. De påvirker oss. Om det er klimamodeller, kostholdsråd eller spredning av covid-19. Det å forstå hva statistiske modeller er og hvor de kommer fra er bra for alle.

Powered by Labrador CMS