Bedre oppfatning med riktig innfatning? (Illustrasjonsfoto: Grufnar, Shutterstock/NTB scanpix)

Svaksynte barn fikk bedre mattekarakterer med gratis briller

Det viser forsøk på den kinesiske landsbygda.

Bare en tredel av svaksynte barn i Distrikt-Kina har tilgang på briller. Det er ikke først og fremst økonomien som hindrer dem, men mangel på tilgjengelige synssentre, ifølge en fersk studie i tidsskriftet JAMA Ophthalmology.

Derfor satte forskere opp et slikt senter i Shaanxi-provinsen sentralt i landet og inviterte 31 landsens skoler i nærheten til å bli med på et eksperiment.

Mer enn 2500 10–12-åringer ble sendt til en enkel synstest og fikk gratis briller hvis det var behov for det. En tilfeldig halvpart ble testet tidlig i eksperimentet, mens den andre halvparten først besøkte synssenteret mot slutten av testperioden.

Brillefint

Helt til slutt gjennomførte elevene en matteprøve som ble sammenlignet med resultatene før de første synstestene.

Ifølge forskerne presterte barna som fikk briller tidlig, så mye bedre at det tilsvarer et halvt semester med undervisning.

Det var også flere i den første gruppa som faktisk brukte brillene da forsøket var over.

Forskerne fikk de gratis brillene fra flere ulike brilleprodusenter, men de insisterer på at leverandørene ikke hadde noen som helst rolle i planleggingen eller gjennomføringen av studien.

Referanse:

Yue Ma mfl: Effect of a Local Vision Care Center on Eyeglasses Use and School Performance in Rural China A Cluster Randomized Clinical Trial. JAMA Ophthalmology, mai 2018, doi: 10.1001/jamaophthalmol.2018.1329. Sammendrag

Powered by Labrador CMS