Kål er sunt året rundt

Har du spist mye kål, med eller uten karve, til den feite julematen, har du spist mindre usunt enn de fleste tror. Kål er nemlig helsekost av beste sort.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge Planteforsk er alt som lukter kål, enten det er surkål, rødkål, vanlig hodekål eller kålrotstappe, noe av det sunneste du kan spise. Kålspisere lever lengre, og redusert kreftrisiko er bare en av mange positive helsevirkninger.

Befolkningsundersøkelser har vist at kålspising forlenger levealderen. Kålen kan klassifiseres sammen med yoghurt og olivenolje når det gjelder levealder.

- Jo oftere man spiser kål, jo sterkere blir virkningen, slår forsker Ingunn Vågen ved Planteforsk sin avdeling i Landvik i Grimstad fast.

Hun har mange grunner til å spise kål: Det forebygger kreft, særlig i mage og tarm. Kål forebygger og motvirker magesår. Kål stimulerer immunforsvaret og dreper bakterier og virus.

Ingunn Vågen ønsker ikke å stå fram som noen gledesdreper i jula.

- Nyt ribba, ta en ekstra stor porsjon surkål og rødkål til. Kjøp dobbelt så mye kålrot som du hadde tenkt og lag stappe av alt. Det finnes ikke noe som er verre enn å rasjonere med grønnsakene til maten. Kål er sunt, året rundt, også i 2005, sier grønnsakforskeren.

(NTB)

Powered by Labrador CMS