Den skeptiske poden: Hvordan kan reinsdyra fly? Du: Framskreden genmodifisering. Neste spørsmål. (Foto: Plainpicture/ Scanpix)

Et stykke nissevitenskap

Problemer med å få ungene til å tro på Julenissen? Forskningen iler til unnsetning.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nyere forskning antyder at det slett ikke er skadelig å innbille ungene at julegavene blir levert av en skrattende tjukkas i plysjdress, slept kloden rundt av et kobbel uvanlig lettbeinte reinsdyr.

Men i dagens informasjonssamfunn er bedraget kanskje lettere tenkt enn utført. For hva svarer vi egentlig, når skarpøyde små skeptikere kommenterer:

- Hele verden, altså? På én kveld?

Heldigvis har vi vitenskapen.

Professor Larry Silverberg ved North Carolina State University har nå levert vitenskapelige svar på flere av de vriene spørsmålene rundt Julenissens i bravader slutten av desember.

Her er ungenes Julenisse-quiz og svarene som med litt hell kan stoppe kjeften på dem:

Hvordan finner nissen fram?

Sleden har GPS og et superavansert navigasjonssystem, med innlastede kart over hele verden. Informasjonen om hvem som skal ha hva, er lagt inn, slik at navigasjonssystemet kan beregne den mest effektive ruta.

Hvordan rekker julenissen å levere pakker til 80 millioner hjem på et par timer?

Gammel’n kan sin relativitetsteori. Han vet at tida kan strekkes, rommet kan klemmes sammen og lys kan bøyes. Dette bruker han til å lage en slags kontrollerbare rifter i tida. På denne måten har han måneder til rådighet, i den tida som bare oppleves som minutter for oss. Dette kan også forklare hvorfor det knapt finnes en eneste troverdig øyenvitnerapport om julenissen. Det hele er over før du rekker å blunke.

Hvordan er det plass til alle pakkene i sleden?

Ha! Frakting av stæsj er såå 1990. Nå bruker nissen så klart en nano-lekemaker, en maskin som kan bygge ting fra bånn av – atom for atom – fra atomene i snø, sot eller hva annet nissefar måtte ha for hånden. Slik kan han jo bare ta maskinen med seg, og bygge gavene på stedet.

Hvordan kan reinsdyra fly?

Framskreden genmodifisering. Neste.

Hvordan kommer tjukken seg ned igjennom pipa?

Hva i all verden skal han ned der å gjøre? Den samme tidsrifta han bruker for å rekke å levere alle gavene, kan også brukes til å smyge seg inn igjennom veggene.

Dersom ingen av disse svarene har overbevist poden, kan du i nødsfall prøve deg med dette:

- Du vet vel at nissen bruker en kombinasjon av antenner, mobiltelefonteknologi og EKG til å registrere alle ønskene fra barn? Og at den samme teknologien avslører hvem som har vært snille, og hvem som har stilt kritiske spørsmål om Hans Ærverdighets eksistens?

Hvis ikke det hjelper heller, er du ferdig.

Lenke:

Science of Santa: NC State Researcher Says St. Nick Can Deliver Presents in One Night
 

Powered by Labrador CMS