25 prosent av alle likes kunne spores tilbake til bare 1 prosent av alle Facebook-profilene, viser studien. (Foto: Dragana Gordic, Shutterstock, NTB scanpix)

Lite mindretall står bak vekst av hatske ytringer på nettet

Et lite mindretall av nettbrukerne er ansvarlig for en stor andel av hatske utfall på internett, viser en analyse av flere tusener innlegg og kommentarer.

Rundt halvparten av antall likes til hatske kommentarer på Facebook ble skapt av bare rundt 5 prosent av Facebook-brukerkontoene, ifølge studien som er gjort av IT-ekspert Philip Kreissel og med bistand fra Institute for Strategic Dialogue i London.

25 prosent av alle likes kunne spores tilbake til bare 1 prosent av alle Facebook-profilene, viser studien.

Analysen viser at det dreier seg om svært aktive brukere som ofte går i flokk i diskusjoner der hatefulle utsagn utspiller seg. De samme brukerne er svært passive i andre diskusjoner.

– Høyrevridde grupper forsøker målbevisst å manipulere Facebook-algoritmene. De bestemmer seg for tidspunkter og emneknagger som gjør dem i stand til å kaste seg inn på listen over de mest toneangivende sakene, sier Julia Ebner til den tyske kringkasteren NDR.

Studien er basert på rundt 3000 innlegg og 18 000 kommentarer.

Powered by Labrador CMS