Foreldre kan legge vekk nettpanikken

Ny doktorgrad om tenåringers nettvennskap kan dempe foreldres bekymringer. Barn og unge er generelt svært ansvarlige når de ferdes på internett.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De voksne trenger ikke bekymre seg. De unge har god kontroll på sikkerheten når de kommuniserer med vennene på internett, viser ny forskning. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Selv om voksne ofte kan være bekymret for hva barna foretar seg på nettet, viser ny forskning at de har ganske god kontroll på sine virtuelle liv. Det skriver dr.dk.

– Noen av dem gir uttrykk for at de har funnet sin beste venn på nettet, sier Malene Charlotte Larsen fra Institut for Kommunikation ved Aalborg universitet, som har skrevet doktorgrad om barn og unges vennskap på nettet.
 

– Én jente sier til og med at det beste ved venninnen er at de aldri har møtt hverandre i virkeligheten – at man kan få disse vennskapene som man kanskje ikke har hatt mulighet for før, sier hun.

Samme vennskapsbegrep

Gjennom fem år har hun fulgt internettvanene hos en gruppe 12-18-åringer. Hun mener at vennskapsbegrepet ikke har endret seg, på tross av de nye nettvennene.

– Når man spør ungdom, sier de at de helst vil møtes ansikt til ansikt. Men de sosiale nettverkene fungerer som et supplement til det fysiske samværet, sier Larsen.

– Man har en tendens til å tro at det sitter en masse ungdom på rommene sine og blir sosialt isolert. Men den tiden de bruker på Facebook og Messenger, går jo ikke utover den tiden de ellers ville sees ansikt til ansikt. Den går for eksempel fra tiden foran tv-en, eller så gjør de flere ting samtidig.

Barnelokkere

Ofte vil foreldrenes bekymringer handle om en frykt for at barna skal havne i klørne på barnelokkere på nettet, men ifølge Larsen er dette en fare som barna er ganske oppmerksomme på.

– De er helt klar over at det er en fare for at det er en eller annen voksen som sitter forkledd som ungdom. De har mange metoder de bruker for å sjekke om identiteten er riktig, sier hun.

Samtidig framhever hun at foreldrene heller ikke må bli forskrekket når barna plutselig framstår som mer eller mindre gift med venner eller venninner på Facebook, eller bruker sterke uttrykk som «elsker deg».

Ordene blir bare brukt for å framheve hvem av vennene på nettet de er sterkt knyttet til.

___________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygård for forskning.no

Powered by Labrador CMS