Nordisk velferd på kinesisk

Den nordiske velferdsmodellen vekker interesse i Kina. Ny bok med bidrag fra norske forskere har nylig kommet ut på kinesisk.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Karl Henrik Sivesind. (Foto: ISF)

Boken The Nordic Welfare State inneholder kinesiske oversettelser av artikler fra nordiske forskere. Dette er den første omfattende boken om den nordiske velferdsmodellen som utgis på kinesisk.

Blant bidragsyterne er Karl Henrik Sivesind og Grete Brochmann fra Institutt for samfunnsforskning.

Brochmann mener Norden er et åpenbart studieobjekt for politikere og forskere på velferdsfeltet.

- Men selv om det er økende interesse for vår velferdsmodell, er det ikke gitt at Kina vil komme til å kopiere våre ordninger, sier hun.

- Kina er i en spennende utvikling nå, og ser ut til å åpne stadig mer for impulser utenfra. Det virker som kineserne søker stadig mer kontakt med internasjonale forskere, og de blir en stadig viktigere partner i internasjonale forskningssamarbeid, mener Karl Henrik Sivesind.

Nordiske folkebevegelser

Sivesind har bidratt med et kapittel om frivillige organisasjoner i Norden, skrevet sammen med Per Selle, Universitetet i Bergen.

- I Skandinavia har folkebevegelsene spilt en spesielt viktig rolle i utviklingen av velferdsstaten, forklarer Sivesind.

- Folkebevegelsene har fungert som kanaler for politisk påvirkning nedenfra, og har på et vis fungert som bindeleddet mellom borgerne og staten.

- Selv når sosialdemokratene mente at velferdsordninger burde være knyttet til arbeidstakerne - som i Tyskland - presset frivillige organisasjoner på for universelle ordninger, sier Sivesind.

Innvandring og velferd

Grete Brochmann har bidratt med et kapittel om innvandring og velferdsstaten.

- De sjenerøse velferdsordningene i Norden skaper dilemmaer for innvandring, og den nordiske velferdsmodellen har lenge vært kombinert med en streng ytre kontroll. Ordningene er dyre, og derfor har det vært nødvendig å begrense innvandringen, forteller Brochmann

- Dette er ikke nødvendigvis erfaringer som vil være relevante i en kinesisk kontekst, men de er viktige for å forstå den nordiske modellen, mener hun.

Stort publikum

- Det føles litt underlig å bli oversatt til kinesisk, siden man for eksempel ikke kan lese korrektur, sier Karl Henrik Sivesind.

- Men med en slik bok har man jo potensielt et veldig stort publikum, og det blir interessant å se om nytt samarbeid kan oppstå senere.

Referanse:

Stein Kuhnle, Chen Yinzhang, Klaus Petersen og Pauli Kettunen (red.): The Nordic Welfare State. Shanghai: Fudan University Press, 2010. Lenke

Powered by Labrador CMS