– Vi venter at virus som ikke har vært i omløp på flere år vil vende tilbake. Dette er virus som vi har lite beskyttelse mot, og det gjelder særlig små barn, sier Camilla Stoltenberg i FHI.

– Svært viktig at risikogruppene vaksinerer seg mot influensa

Det er to år siden sist Norge hadde en skikkelig influensasesong, men influensaen er tilbake og helsemyndighetene venter en epidemi denne vinteren.

Nær 1,6 millioner mennesker i Norge tilhører grupper med økt risiko for alvorlig influensasykdom. Både Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet er bekymret for vaksinasjonsdekningen.

– Vi er et stykke unna målet om at minst 75 prosent av disse skal få influensavaksine, sier direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet, og viser til dekningstallene fra sesongen 2021–2022.

Fjorårets sesong var utenom det vanlige, og influensasesongen ble forskjøvet til våren. Da så man at influensavirusene hadde endret seg. I år ser man at virusene har endret seg ytterligere.

– Vi venter at virus som ikke har vært i omløp på flere år vil vende tilbake. Dette er virus som vi har lite beskyttelse mot, og det gjelder særlig små barn, sier Stoltenberg.

En gruppe som har særlig lav vaksinasjonsdekning, er barn i risikogruppene. Av over 81.000 barn i risikogruppene fikk bare 8 prosent influensavaksine i fjor.

– Influensa har vært stort sett fraværende under pandemien på grunn av strenge smitteverntiltak, og befolkningens beskyttelse mot influensa er dermed lav. Noen barn har aldri hatt influensa, og har dermed ingen eller lite immunitet. Derfor er det svært viktig at risikogruppene husker å få influensavaksinen i år, sier Stoltenberg.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS