Det er mye som tyder på at vi kan kjenne igjen lukten av dem vi er glade i. (Foto: Shutterstock / NTB scanpix)

Kjærestens gamle t-skjorte kan hjelpe deg å stresse ned

Et amerikansk forsøk viser at kvinner som kjente lukten av kjæresten sin følte seg bedre i en stressende situasjon.

Kjæresten din kan få deg til å slappe av, uten at de trenger å være i samme rom. Alt du trenger er litt av lukten deres, ifølge en ny studie gjort ved University of British Colombia. 

96 mann/kvinne-par deltok i studien. Mennene fikk en ren t-skjorte som de skulle gå med i 24 timer, og ble bedt om å ikke bruke deodorant eller annet som kunne få dem til å lukte annerledes. De fikk heller ikke røyke eller spise mat som kunne påvirke lukten deres. Skjorten ble så fryst for å bevare lukten.

– Våre funn tyder på at partnerens lukt, selv uten deres fysiske nærvær, kan være et kraftig verktøy for å redusere stress, sier Marlise Hofer, doktorgradsstipendiat ved University of British Colombia, i en pressemelding. Hun er hovedforskeren bak studien, som er publisert i tidsskriftet Journal of Personality and Social Psychology. 

Kvinnene fikk enten tildelt en skjorte som var ubrukt, brukt av en fremmed eller brukt av deres egen partner. De ble ikke fortalt hvilken skjorte de fikk. Men de som fikk en skjorte med duften av kjæresten klarte seg bedre på en stresstest og produserte mindre av stresshormonet kortisol enn kvinnene i de andre gruppene. 

De som kjente lukten av en fremmed mann ble mer stresset

Det var kvinnene som ble bedt om å ta seg av luktinga fordi kvinner ofte har en bedre luktesans enn menn, ifølge forskerne. 

Etter at de fikk en skjorte å lukte på, ble de utsatt for en stresstest. De måtte gjennom et falskt jobbintervju og en matematikkoppgave. Både før og etter stresstesten svarte de på spørsmål om hvordan de følte seg. De ga også fra seg spyttprøver syv ganger, slik at forskerne kunne måle hvor mye av stresshormonet kortisol de hadde i kroppen.

Kvinnene som hadde luktet på partnerens t-skjorte følte seg mindre stresset både før og etter de ble utsatt for den stressende situasjonen. Selv om de sa de følte seg mindre stressa, produserte omtrent like mye stresshormoner som de som hadde luktet på en ren t-skjorte.

De som hadde det verst, var de som måtte sniffe inn en fremmed manns duft. Allerede før stresstesten følte de seg mye mer stresset enn de som var i de andre gruppene. Disse kvinnene produserte også mer stresshormon enn de som var i de andre gruppene. Forskerne mener dette skyldes det evolusjonære bakteppet for luktesanensen vår. I tiden før mennesker bodde tett på hverandre i byer og landsbyer kunne lukten av en fremmed bety fare. 

Men de som kjente igjen lukten av kjæresten følte seg mindre stresset og hadde mindre stresshormon i spyttet enn noen av de andre prøvepersonene.  Det betyr at stresset blir enda mer dempet når kvinnene forstår at de lukter sin utvalgte, ifølge forskerne.

Kan vi lukte oss frem til dem vi er tiltrukket av?

Det er mye som tyder på at vi kan kjenne igjen lukten av dem vi er glade i. Allerede i 2002 skrev forskning.no om hvordan vi kan snuse oss frem til lukta av dem vi er i slekt med, uten at det trenger å være en behagelig opplevelse.

I et eksperiment hvor familier ble bedt om å lukte på nattklærne til andre familiemedlemmer, kom det frem at mødre og fedre kjente igjen lukten av sine barn og barn kjente igjen lukten av pappa. Men de likte det ikke. Mødre mislikte lukten av barna, mens barna mislikte lukten fra pappa. Alle familiemedlemmene foretrakk lukten av fremmede

Det er også annen forskning som tyder på at vi kan lukte oss frem til mulige partnere. Et kinesisk forsøk forskning.no har skrevet om tidligere, viser at vi i det minste kan kjenne igjen lukten av det kjønnet de er tiltrukket av. 

Forsøket viste at heteroseksuelle menn klarte å gjenkjenne duften av en kvinne, mens homoseksuelle menn kunne kjenne igjen lukten av andre menn. De kinesiske forskerne mente dette tydet på at vi kan lukte oss frem til hvem andre mennesker er, men bare når vi snuser etter en mulig sexpartner. 

Referanse:

Marlise K. Hofer mfl. «Olfactory cues from romantic partners and strangers influence women’s responses to stress.» Journal of Personality and Social Psychology, januar 2018. doi: 10.1037/pspa0000110

Powered by Labrador CMS