Testosteron gjør damer mer rettferdige

Testosteronet har rykte på seg for å gjøre folk egoistiske og aggressive. Ny forskning antyder at hormonet kan ha helt andre effekter. I hvert fall så lenge damene ikke vet hva de får…

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

- Fy flate for en testo-tufs, kan man ha tenkt i sitt stille sinn, i møte med brautende brølaper i baren. Men i så fall kan man altså ha begått en urett. Ikke mot tufsen, altså, men overfor testosteronet.

Det ser nemlig ut til at dette mannlige kjønnshormonet har fått et ufortjent dårlig rykte.

Den allmenne oppfattningen av at testosteronet tryller fram aggresjon, egoisme, utroskap og annen sjarmerende antisosial oppførsel, ser rett og slett ikke ut til å stemme med virkeligheten, skal man tro Ernst Fehr og kollegaene hans fra University of Zürich.

De har nemlig undersøkt hva som skjer med helt vanlige damer, etter en real dose av hormonet, skriver New Scientist.

Spill om spenn

Forsøket gikk ut på at 121 damer deltok i et slags spill om penger.

Jentene fikk 10 dollar. Så måtte de foreslå for en medspilller hvordan summen skulle deles. Motparten kunne bare godta eller avslå tilbudet, men hvis omgangen endte i avslag, satt ingen av de to igjen med så mye som en cent, skriver BBC.

I tillegg fikk halvparten av deltagerne en dose testosteron, mens resten fikk placebo – narrestoff som ikke kunne ha noen virkning. Ingen av damene visste hvilken gruppe de var i.

Så, ville hormonet påvirke spillet? Ville testosterongruppa for eksempel forvandle seg til steinharde spekulanter med liten sans for rettferdig deling?

Da spillet begynte, viste det seg at hormonet virkelig hadde en virkning, men slett ikke en som korresponderer med den gjengse oppfatningen av testosteron.

Damene på ekte vare ble faktisk mer sjenerøse og rettferdige. Mens jentene på narrestoff i gjennomsnitt tilbød medspilleren 3,40 dollar, slo testosteronfruene til med gjennomsnittlig 3,90.

Det virkelig interessante var imidlertid hva som skjedde med de av damene som trodde de hadde fått testosteron.

Harde i troa

Da spillomgangen var over, måtte deltagerne gjette på hvilken gruppe de var i.

Da viste det seg at jentene som var overbevist om at de hadde testosteron i kroppen ble griskere og mer urettferdige, uansett hvilket av stoffene de hadde fått. Disse damene tilbød i snitt én dollar mindre enn de som mente de måtte ha fått placebo.

Dermed kan det altså virke som om selve troa på testosteronets villmannseffekt kan bringe fram en smule råskap. Og denne virkningen ser faktisk ut til å overskygge den egentlige effekten av hormonet.

Dette ser ut til å være et tilfelle hvor ånden seirer over materien, mener Fehr ifølge BBC.

- Mens andre dyr hovedsakelig kan være under innflytelse av biologiske faktorer som hormoner, synes biologien å ha mindre kontroll over menneskelig oppførsel, sier han.

Og det gjelder antageligvis også for menn.

Mot høyere aktelse

Forskerne brukte jenter i forsøket fordi tidligere eksperimenter har vist nøyaktig hvor lenge tilført testosteron holder seg i kvinnekroppen. Men de regner med at resultatene også holder stikk for menn.

Selv om hormonet altså ikke ser ut til å leve opp til sitt dårlige rykte, er det heller ingen grunn til å anta at testosteron er noe slags snillhetsmiddel som gjør enhver harding litt mjuke om hjertet.

Det hormonet virkelig gjør, er å få både menn og damer til å søke mer status, sier Fehr ifølge New Scientist.

Så forsøksdeltagerne som fikk dette hormonet fryktet antagelig avvisning mer enn de andre. Det burde tilsi at de ble mer tilbøyelige til å by fram større gevinster til medspilleren, akkurat som forsøket viste.

Om dette faktisk kan være årsaken til at gorillaen i baren ender med å tilby deg en øl, er foreløpig en smule i uvissa.

Referanse:

C. Eisenegger, M. Naef, R. Snozzi, M. Heinrichs & E. Fehr, Prejudice and truth about the effect of testosterone on human bargaining behavior, Nature, 8. desember 2009, doi:10.1038/nature08711.

Lenker:

BBCNews: Testosterone link to aggression ‘all in the mind’

New Scientist: Women on testosterone only think they’re macho

Powered by Labrador CMS