En notis fra Høgskulen på Vestlandet - les mer.

Etter tre å ved University of Melbourne begynte den nederlandske professoren Lars Coenen på Mohnsenteret denne måneden.

Nederlandsk forsker skal hjelpe Vestlandet med å omstille seg

Professor Lars Coenen har lang erfaring med bærekraftig omstilling i byer og regioner.

Den nederlandske forskerpioneren, som kommer fra University of Melbourne, er rekruttert til det splitter nye doktorgradsprogrammet ved Høgskulen på Vestlandet (HVL). Programmet har fått navnet Ansvarlig innovasjon og regional utvikling og ble endelig godkjent av Kunnskapsdepartementet i januar.

Det var ansettelsen av professor Coenen som sikret doktorgradsprogrammet en endelig godkjenning, fordi HVL da tilfredsstilte kravene fra tilsynsorganet Nokut.

Fra Australia til Vestlandet

Coenen er internasjonalt anerkjent for sitt arbeid med bærekraftig omstilling i samfunnet. Spesielt har han forsket på hvilken betydning regionale forhold har for grønne omstillinger, og på hvordan industrien kan omstille seg uten å miste arbeidsplasser.

Coenen tok med seg familien fra Australia da han startet i stillingen ved HVL på nyåret.

– Gjennom årene har jeg blitt mer og mer interessert i de ulike retningene innovasjon kan ta. Særlig er jeg lidenskapelig opptatt av innovasjon som har med de store samfunnsutfordringene å gjøre – med klimaendring som største eksempel.

– Det er mange institusjoner i Europa som forsker på dette. Mohn-senteret ved HVL interesserte meg spesielt på grunn av det unike fokuset på ansvarlig innovasjon, altså at man som forsker har det reflekterte og selvkritiske blikket på utfallet av det som skapes, sier Coenen.

Mer optimisme i nord

Han legger til at synet på bærekraftig omstilling i Australia står i kontrast til synet som råder i Norden.

– Et eksempel er statsministeren som i 2017 forsvarte kullproduksjon med å ta med seg kull inn i spørretimen. Generelt er man mye mer optimistisk til omstilling i Norge, og åpen om at det finnes nye muligheter til tross for redusert oljeproduksjon, forteller Coenen.

Les mer om tilsettingen på hjemmesidene til Høgskulen på Vestlandet

Powered by Labrador CMS