400 tonn snus under norske lepper

Er du trønder og ishockeyspiller, vel å merke mannlig, og ellers i trendy alder og yrke, ja, da er du sannsynligvis daglig bruker av snus. Årlig legges det inn 400 tonn snus under norske lepper.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De aller mest ihuga snuserne er å finne i aldersgruppen 30 til 44 år, viser den ferske Opinion-undersøkelsen som Den norske lægeforeningen har fått gjennomført om befolkningens bruk av snus.

Undersøkelsen er tatt opp blant 882 personer over 18 år. Den ble mandag presentert av samarbeidsorganet Tobakksfritt, og tar også for seg folks holdninger til snusbruk og om de tror snus gir kreft eller hjerte- og karsykdom.

Seks prosent av befolkningen bruker snus, enten daglig eller av og til. Det tilsvarer 221 000 voksne nordmenn, mot 1,3 millioner røykere.

Trendy

Snusing ser ut til å bli et trendfenomen, og brukerne blir stadig yngre. 16 prosent av trønderne bruker snus daglig eller av og til, mens Nord-Norge kommer på annen plass med 12 prosent. På Østlandet er det sju prosent av befolkningen som snuser. Vestlandet er nesten rent for snus - bare én prosent brukere, dog daglig.

Leder i Tobakksfritt, professor Tore Sanner ved Radiumhospitalet, sier det er hevet over tvil at snus fører til hjerte- og karsykdommer, men måtte innrømme at det foreløpig foreligger mer usikre data når det gjelder kreftrisiko.

­- To svenske undersøkelser fra 1998 viser begge at det er økt risiko for kreft i munnhulen blant tidligere snusere, men dette er ennå ikke påvist blant nåværende brukere. Det kan skyldes at det tar tid å utvikle kreft, og at dette først kommer til uttrykk senere, advarte Sanner.

Faren øker fordi snusere ofte er blandingsbrukere - de røyker i tillegg.

Maskulint

Snusing er - enn så lenge - et maskulint fenomen. Mens storbrukerne tidligere var å finne i typiske mannsyrker som fiskere og skogsarbeidere, har snusbruken spredt seg til andre yrkesgrupper og aldersgrupper. I dag er snusen ofte å se under leppa til akademikere, andre høytlønte og trendsettere som idrettsutøvere.

Nå er det de yngre menn som er de heftigste brukerne. De begynner allerede i 14-15 års alder. Undersøkelsene som foreligger om helseskader, er gjort på menn som begynte å snuse i 20-års alder.

- Helseskadene kan derfor være større enn vi i dag er klar over. Men vi vet at det fører til økt blodtrykk, med fare for hjerte- og karsykdommer, sier Sanner.

(NTB)

Powered by Labrador CMS