Hjertefare for fete barn

To av tre sykelig overvektige barn viser varseltegn for alvorlige hjerteproblemer allerede før de fyller 12 år.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I Europa er problemet med overvekt og fedme blant barn aller størst i Spania og Italia. (Illustrasjonsfoto: Istockphoto)

Det viser en tre år lang oppfølging av unge med fedme i Nederland.

Sykelig overvektige barn i alderen to til 18 år ble fulgt opp av sine vanlige barneleger, som rapporterte inn til forskerne. Resultatet var nedslående:

62 prosent av barna som ennå ikke hadde fylt 12 år hadde allerede minst én faktor som anses som et varselstegn for hjerte- og karsykdommer. Halvparten hadde høyt blodtrykk.

Én prosent av barna i studien hadde allerede utviklet type 2 diabetes.

Høyt blodtrykk, høyt kolesterol

Den nederlandske studien er bare den siste i rekken av studier som tar for seg overvektsproblematikken for den yngre generasjon.

Studien viser noen særtrekk ved barn og unges overvekt:

Det viste seg at gutter under 12 år oftere er tykkere enn de eldre guttene. For jenter er det motsatte sant, der er det vanligere å være sykelig overvektig i tenårene enn i barndommen.

Sykelig overvekt, eller fedme, defineres forskjellig ved forskjellige aldre. For en toåring starter fedme hvis kroppsmasseindeksen (KMI) tipper 20,5.

For 12-åringer er en KMI på 31 ensbetydende med fedme, mens for 18-åringer, som for voksne, er en KMI på 35 det utslagsgivende.

Over halvparten av barna i studien hadde høyt blodtrykk eller høyt kolesterol, og 14 prosent hadde høyt blodsukker.

Livsstil er årsaken

En nærmere gjennomgang av barnas journaler viste at bare én av de unge var overvektig på grunn av sykdom. For alle de andre fant forskerne årsaken til fedmen i miljøet.

Norske forskere har tidligere påpekt at de vanlige formaningene om å bevege seg mer ikke fungerer like bra for unge som for voksne.

– Det at disse barna har dårlige blodsukkerverdier er bekymringsfullt, gitt at stadig flere barn får type 2 diabetes, skriver forskerne, ledet av Nathalie van Emmerik fra VU University Medical Center i Amsterdam, i studien.

– Det samme gjelder høyt blodtrykk og unormale blodfettverdier. Det kan føre til hjerte-karsykdommer allerede tidlig i voksenlivet.

Kilde

N.M.A. van Emmerik (2012) High cardiovascular risk in severely obese young children and adolescents Archives of Disease in Childhood, publisert på nett 24. juli 2012

Powered by Labrador CMS