Bilde fra filmen «Life of Brian». Så svart at den i sin tid ble forbudt vist i Norge. (Foto: Mary Evans Picture, NTB scanpix)

Svart humor krever intelligens

Må du være sur og gretten for å like svart humor? Å nei da. Derimot hjelper det å være smart.

Det er ikke bare bare å se mørkt på alt. Plutselig får du en lys idé og ødelegger hele greia.

Kjerstin Aune

Svart humor er, ifølge Store norske leksikon, pessimistisk, ofte grotesk humor – en blanding av komikk og tragedie.

Den engelske komikergruppa Monty Python, tv-seriene «Sorte Orm» og «M*A*S*H» er blant de som har dyrket denne humorformen. Her hjemme er kanskje Otto Jespersen den fremste representanten.

Ikke alle liker svart humor. Noen advarer også mot å bruke den i bestemte situasjoner.

«Noen former for humor skal man være særlig forsiktig med i helsetjenesten», skriver Milly Kriens Velthuijs og Marianne Gjertsen i tidsskriftet Sykepleien. De trekker blant annet fram svart humor som noe sykepleiere bør holde tilbake overfor kreftpasienter.

Ikke alle forstår svart humor, heller. En fersk studie har prøvd å finne ut hva som kjennetegner de som lar seg more av det groteske og pessimistiske.

Tar du poenget?

På likhuset: En lege løfter det hvite lakenet fra en død kropp. Kvinnen ved siden av sier: «Jo, det er mannen min. Men hva slags vaskemiddel bruker du for å få det så hvitt?»

Det er ikke alle forunt å ta poenget, og heller ikke å synes det er særlig gøy. (Kvinnen var mer opptatt av det hvite lakenet enn av den døde mannen sin, ikke sant?)

Ulrike Willinger og hennes forskerkolleger har fått 156 voksne mennesker til å vurdere 12 vitsetegninger fra Uli Steins «Das Schwarze Buch» (Den svarte boka).

De som både forsto og likte humoren i tegningene, var mer intelligente, hadde høyere utdanning og var mindre aggressive overfor andre.

De som likte vitsene minst, skåret lavere på intelligens og høyere på aggresjon og humørsvingninger.

– Aggressivitet og dårlig humør ser ut til å føre til at man får mindre glede ut av svart humor, skriver forskerne.

Scene fra filmen «Monty Python og ridderne av det runde bord»:

Ikke gretne gamle gubber

Ifølge hjerneforsker Christian Jarrett er dette i tråd med tidligere forskning som viser at det er en samvariasjon mellom IQ og sans for humor.

– Men denne studien motsier den vanlige oppfatningen om at folk som liker svart humor, er gretne og kanskje har et snev av sadisme i seg, skriver Jarrett på nettsiden Research Digest.

Så alt er ikke helsvart, altså.

Referanse:

Ulrike Willinger: Cognitive and emotional demands of black humour processing: the role of intelligence, aggressiveness and mood. Cognitive Processing, januar 2017, doi: 10.1007/s10339-016-0789-y.

Powered by Labrador CMS