Denne boka er innbundet i menneskehud

Mistanken har lenge vært der, men først nå har de fått det bekreftet: Harvard eier en bok som er innbundet i menneskehud.

Eieren av denne boka hevdet at den er innbundet av menneskehud. Nå har eksperter gått vitenskapelig til verks for å finne ut om dette stemmer eller ei. (Foto: Houghton Library, Harvard)

I samarbeid med:


 

– Veldig lite trolig at det kommer fra noe annet enn et menneske, sier Bill Lane, sjefsforsker ved Harvard-universitetet.

Boka har vært i Harvard-bibliotekets hender siden 1930, men først nå har eksperter analysert bokens omslag.

Og ekspertene er nå så sikre i sin sak, at de med 99 prosent sikkerhet kan fastslå at boka faktisk er innbundet i menneskehud.

– Fortjente å være dekt av et menneske

Den franske boka, med tittelen Des destinées de l’ame (Skjebnen til sjelen) ble publisert tidlig på 1900-tallet. Da biblioteket mottok boka var det en lapp på innsiden, der det på fransk blant annet stod følgende:

«Denne boka er innbundet av menneskehud-pergament, uten noen form for annet pynt for å bevare sin eleganse. Ved å se nøye på den kan du enkelt skille porene i huden fra hverandre. En bok om menneskesjelen fortjente å være dekt av et menneske. Jeg hadde tatt vare på dette stykket menneskehud, tatt fra ryggen til en kvinne».

På en lapp som fulgte med skriver eierne av boka at huden stammer fra en avdød kvinne. (Foto: Houghton Library, Harvard)

Ifølge eieren av boka, Ludovic Bouland, døde kvinnen som følge av et hjerneslag. Da ingen tok hånd om kroppen etter hennes død, benyttet han seg av muligheten til å ta huden hennes.

I dag er det lett å se på dette som en morbid handling, men faktum er at det slett ikke var en uvanlig praksis for noen hundre år siden. Selv så sent som på starten av 1900-tallet skal det ha foregått.

– Dette gjaldt ikke bare ett individ. Det finnes mange beretninger om lignende hendelser i det 19. århundre, der likene av henrettede kriminelle ble donert til vitenskapen, og huden ble gitt til bokbindere, skriver Heather Cole i et innlegg på Harvard-bloggen.

Slik gikk de frem

Selv om lappen på innsiden av boka hevdet at omslaget var av menneskehud, måtte det moderne vitenskap til for å få det bekreftet.

For å komme til bunns i spørsmålet gjorde eksperter ved Harvard-universitet grundige analyser av omslaget.

Ved hjelp av en teknikk kalt peptide mass fingerprinting, kunne de identifisere spesifikke proteiner i huden. Denne metoden hjalp dem med å utelukke at huden kunne stamme fra geit, sau eller ku.

Teknikken kan imidlertid ikke skille mellom mennesker og våre nære slektninger, slik som aper og bavianer.

– Prøvene ble videre analyser ved hjelp av væskekromatografi for å kartlegge rekkefølgen av aminosyrene, byggeklossene i peptidene.

Denne sammensetningen er forskjellig fra art til art, og resultatet viser at sammensetningen i bokomslaget stemmer godt overens med menneskehud.

Eneste boka

Flere bøker ved Harvard har tidligere blitt undersøkt fordi man har hatt en mistanke om at de har vært innbundet i menneskehud. Ved disse tilfellene har mistanken blitt avkreftet.

«Skjebnen til sjelen» skal dermed, ifølge universitetet, være den eneste boka de eier som faktisk stammer fra huden til et ekte menneske.

Powered by Labrador CMS