Marias unnfangelsesdag

I Katolsk tro finnes det massevis av myter rundt Jomfru Maria, og 8. desember sies å være dagen da hun ble født. Legendene forteller at mora Anne skal ha blitt gravid under mystiske omstendigheter.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

-Det er i grunnen ikke så mye vi kan være sikker på når det gjelder Jesu’ mor, sier Reidar Hvalvik ved Menighetsfakultetet. Det står ikke særlig mye om henne i evangeliene, men likevel tok det ikke lang tid før legendene om Maria spredte seg.

Legender

-Et skrift som kalles Jacobs evangelium ble skrevet allerede rundt 150 e. Kr, og her finnes detaljerte historier som har spilt en stor rolle i Katolsk tro, forteller Hvalvik. Jacob skriver om hvordan Marias selv ble født, og antyder at også hun ble unnfanget på uvanlig vis.

Foreldrene Anna og Joakim skal ha vært et fromt og gudfryktig ektepar som levde i Galilea litt før vår tidsregning. De var barnløse, noe som ble ansett som en skam på den tiden, og derfor ba de Gud om hjelp. Etter 20 år med bønn fikk de beskjed fra englene om at de skulle få en datter som ville bli æret over hele verden. Etter det trengte Joakim bare å kysse sin kone, og dermed var lille Maria på vei. .

Den katolske Maria

Mariadyrkelsen begynte altså tidlig, sier Hvalvik, og i katolsk tro ble hun ekstra viktig. I middelalderen forandret religionen seg, og Jesus ble veldig fjern. Folk hadde behov for å forholde seg til noen litt nærmere, og Maria ble den aller viktigste helgenen.

Hun var blitt en slags mellomting mellom Gud og menneske. Det hører også med til legendene at Maria forble jomfru resten av livet, og ble tatt opp til himmelen, med kropp og det hele, da hun døde.

Det er imidlertid mange, både før og nå, som ser Maria på helt andre måter. Derfor kommer du nok til å finne mer om Maria bak lukene i forskning.no’s julekalender.

Powered by Labrador CMS