En notis fra NTNU - les mer.

– Vi vil utnytte flere stoffer i taren, oppsummerer professor Finn Lillelund Aachmann. (Foto: Per Henning, NTNU)
– Vi vil utnytte flere stoffer i taren, oppsummerer professor Finn Lillelund Aachmann. (Foto: Per Henning, NTNU)

Forskere vil finne nye bruksområder for alger

Algedyrking er populært, men fremdeles mangler det gode anvendelser av råstoffet. Det skal forskere i Norge gjøre noe med. Målet er en fullstendig utnyttelse.

– Vi vil utnytte flere stoffer i taren, oppsummerer professor Finn Lillelund Aachmann ved Institutt for bioteknologi og matvitenskap ved NTNU.

Alginat er blant stoffene som utvinnes fra alger, og uten sammenligning det mest kjente. Dette sukkerstoffet brukes i over 600 produkter, og er ikke noe problem å selge. Det brukes blant annet i iskrem, i ulike geleer og til å dempe plager ved sure oppstøt.

Likevel, mer enn halvparten av tørrstoffet og verdien fra algene sendes tilbake i havet. Dette bør vi greie å gjøre noe med.

For å få bedre oversikt over mulighetene, går forskere fra flere institusjoner i Norge sammen om å samle informasjon som kan være relevant for forskning på utnyttelse av algene.

– Dette skal bli en kunnskapsplattform som tar for seg alle sider fra taren tas opp på land til vi har et ferdig produkt, sier professor Aachmann.

– På den måten kan vi bedre utnytte hverandres kompetanse og vi får en helt annen dynamikk i arbeidet.

The Norwegian Seaweed Biorefinery Platform skal samle informasjon om muligheter for bruk av råmateriale utvunnet av alger.

– Det er vanskelig å spå hvilke anvendelsesområder alle de ulike produktene fra tang og tare vil få i framtiden, men vår erfaring er at en god forståelse av samspillet mellom struktur og funksjon er viktig for å skape gode produkter og anvendelsesområder, sier Aachmann.

Les mer om saken på Gemini, en nettside med forskningsnyheter fra NTNU og Sintef.

Powered by Labrador CMS