Gir snus kreft?

Verdens helseorganisasjon (WHO) slår alarm: Snus fører til kreft. - Snus inneholder gifter som du ikke engang har lov til å bruke på veggen i ditt eget hus, sier kreftekspert.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I oktober 2004 møttes 19 ledende forskere på kreft på WHOs kreftforskningsinstitutt (IARC) for å undersøke farene ved bruk av snus og skråtobakk.

- Og de slår fast at snus fører til kreft hos mennesker, sier professor Tore Sanner ved Radiumhospitalet til NTB.

Tidligere har man vist at snus fører til økt fare for kreft i munnhulen, men det internasjonale forskerpanelet slår også fast at faren for kreft i bukspyttkjertelen øker.

- Dette viser at giftene i snus spres rundt i hele kroppen. Og dette kan tyde på at bruk av snus også fører til andre kreftformer. Snus inneholder gifter som du ikke engang har lov til å bruke på veggen i ditt eget hus, sier Sanner.

Gamle myter

Det er blitt hevdet at bruk av snus gjør at så få svensker røyker. Det er feil, mener Sanner. Han viser til statistikk i Sverige der det framgår at antall røykere i den svenske befolkningen gikk ned med 19 prosent fra 1980 til år 2000, mens antall snusere bare gikk opp med tre prosent.

Han viser også til en undersøkelse fra Norge der det framgår at antall mannlige røykere i alderen 14 til 15 år gikk opp fra 1995 til 2000. I den samme perioden økte også tallet på snusere.

- Dette er beviset på at økt snusing ikke fører til mindre bruk av røyk. Og dette er også grunnen til EU ikke vil tillate snus innenfor EU.

Sanner refererer også til tall fra Norge som viser at kun ti prosent av dem som har sluttet å røyke, nå bruker snus.

- 90 prosent av dem som har sluttet å røyke, har klart dette uten snus, sier han.

Dramatisk økning

Salget av snus har økt dramatisk de siste årene. Siden siste halvdel av 2003 til siste halvdel av 2004 har snussalget i Norge økt med 30 prosent.

Forskerne vet ennå ikke om snus fører til hjerte- og kar sykdommer. Sanner understreker at det tok 20 år før man oppdaget at røyk fører til hjerte- og karsykdommer etter at man var blitt oppmerksom på kreftfarene ved røyking. Han drar også flere paralleller til røyking.

- I dag ser vi at akademikere og unge fremadstormende menn er på snustoppen. Disse var også på røyktoppen da røyking ble vanlig. Røyking ble først vanlig i denne gruppen før det spredde seg til resten av befolkningen, sier Sanner, som tror vi kan se en lignende utvikling med snus.

(NTB)

Powered by Labrador CMS