På innsiden av planene

Det ventes mye av et nybygd laboratorium for virtuell virkelighet på Ås.- Bruk av 3D kan gi en helt ny kommunikasjon mellom planleggere, politikere og folket, sier prosjektleder Ramzi Hassan.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den nye 3D-laben på Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) er tilsynelatende en liten kinosal. Et lerret som buer seg 180 grader innover tyder på noe annet.

Med en 3D-modell på skjermen og såkalte stereoskopiske briller på nesen, er det lett å la seg oppsluke. Man er på innsiden av tingene. Vinkler og perspektiver justeres lett og fort - å bevege seg fra fugleperspektiv til bakkeplan er ingen sak.

Nytt innen planlegging

Hollywood laget filmer i 3D en kort periode på 1950-tallet. Prinsippet er langtfra nytt. I Norge er teknologien så langt mest brukt innen oljebransje og bildesign.

"Slik er 3D-laben utformet" - Å bruke virtuell virkelighet (3D) i en slik sammenheng er helt nytt innen planleggingsmiljøer, forteller masterstudent Jostein A. Thorvaldsen.

Han og medstudent Tellef Dannevig har gjort mye av jobben med å sette opp laben.

Verktøy for demokrati

Sammen med veilederen har de laget en tredimensjonal modell av det framtidige Ås sentrum, hvor en omfattende sentrumsutvikling er satt i gang.

I prinsippet er det altså mulig for Ås-folk å oppleve resultatet av utbyggingen før den blir foretatt. Og si sin mening.

- Kommunikasjonsaspektet av dette prosjektet er meget spennende. Folk har rett til å vite hva som foregår. Med bruk av 3D kan vi få en helt ny kommunikasjon mellom planleggere, politikere og folket, sier Ramzi Hassan.

Masterstudentene Tellef og Jostein planla faktisk en visning av Bjørvika-prosjektet i 3D-laben, som måtte utgå.

"Prosjektleder Ramzi Hassan med Ås-modellen på skjermen. Foto: Håkon Sparre."Det ville blitt første gangen plan- og bygningssjefen, planleggere og politikere sammen kunne ha “spasert” gjennom resultatet av Norges største byutviklingsprosjekt. Og diskutert det.

- Økt forskningskvalitet

Prosjektlederen skisserer tre faser i bruken av 3D-laben. I den første tiden vil den bli brukt til å kommunisere idéer innen design, landskapsarkitektur og landskapsplanlegging.

- Deretter vil vi løfte den til en ressurs for hele UMB, for dette vil kunne brukes innen mange andre fagområder.

- Skjulte data i ulike forsøk kan visualiseres. Informasjonen vil gjøre kommunikasjonen enklere mellom forskere og andre, sier Hassan.

- Vi kan kvalitetssikre prosjekter på en annen måte, og det vil heve kvaliteten på forskningen.

Videre har prosjektlederen allerede fått forespørsler fra kommersielle selskaper som ønsker seg inn i 3D-laben. En troverdig kopi på virkeligheten er sterkt ønsket.

Mer informasjon:

Nettsidene til Virtual Reality Lab

Powered by Labrador CMS