Da forskerne brukte tøymykner under skylling av klærne, så de at utslippene av mikrofibre fra tørketromlingen til luft ble redusert med opptil 35 prosent.
Da forskerne brukte tøymykner under skylling av klærne, så de at utslippene av mikrofibre fra tørketromlingen til luft ble redusert med opptil 35 prosent.

Tørketrommelen slipper ut masse mikroplast

Og mikrofibrene havner i lungene våre. – Det er sannsynligvis ikke ideelt, sier Sintef-forsker.

Tidligere har forskning vist at noen klær frigjør store mengder mikrofiber når vi vasker dem. Blant annet gjelder det treningstøy av syntetiske materialer, ifølge VG.

Nå viser en ny studie at tørketrommelen er en like stor synder som vaskemaskinen.

Frigjøringen av mikrofiber skjer selv om trommelen har et filter som skal fjerne fibrene fra luftstrømmen.

Mikrofiber er en undergruppe av mikroplast. Tekstilfibrene er om lag 1/100 av et hårstrå, og de består oftest av polyamid og polyester, ifølge snl.no.

– Interessant studie

Andy Booth, sjefforsker i Sintef Ocean, har lest studien.

Han jobber blant annet med mikro- og nanopartiklers effekt på miljøet i havet.

Booth synes studien er interessant.

Andy Booth er forsker ved Sintef. Han vet at moderne tekstiler kan gjøre stor skade på miljøet. Men hva med helsa vår? – Vi vet ikke nok nå for å si hvor skadelig dette er. Men det er sannsynligvis ikke ideelt, sier han.
Andy Booth er forsker ved Sintef. Han vet at moderne tekstiler kan gjøre stor skade på miljøet. Men hva med helsa vår? – Vi vet ikke nok nå for å si hvor skadelig dette er. Men det er sannsynligvis ikke ideelt, sier han.

– Designet på studien er bra fordi de har tatt med både klær av bomull og klær av syntetiske materialer. Dette setter plastikk-problematikken inn i en bredere sammenheng.

Mye ble sluppet ut i lufta

De amerikanske forskerne vasket t-skjorter av bomull og polyester i samme vask.

Deretter tørket de klærne i tradisjonelle tørketromler som tar med seg den varme luften ut gjennom et rør i veggen.

Forskerne målte hvor mye mikrofibre som var i luften etter tørking. De fant ut at filteret fanget opp mange av fibrene, men mye ble også mye sluppet ut i lufta.

Mer troverdig

At forskerne ikke tok med bare syntetiske klær i studien – for eksempel fleeceklær – synes Booth altså er positivt.

– Det gjør studien mer troverdig. Når de bruker en blandet vask med bomull og polyester, gir det et mer realistisk bilde, mener han.

En svakhet ved studien er likevel at alle klærne var nye, mener han.

– Klær som er helt nye, slipper ut mer mikrofiber enn når de er vasket noen ganger, forteller Booth.

Vet ikke alt om konsekvensene

Det er mye forskerne ikke vet om konsekvensen av å puste inn mikrofibrer. Men mange er bekymret.

En ny studie, nylig omtalt av The Guardian, har for første gang vist at mikroplast har blitt funnet dypt inn i lungene til levende mennesker.

En fersk studie i tidsskriftet Exposure and Health har gått gjennom forskningen på kreftrisiko. Forskerne konkluderer med at det nå er nødvendig å få mer kunnskap om hvordan dette virker på menneskekroppen.

Andy Booth er tydelig på at mikrofibrene sannsynligvis er en utfordring for helsa vår.

– Disse fibrene er veldig små. Når de finnes i lufta, inhalerer vi dem, og de går rett inn i lungene våre. Vi vet ikke nok nå for å si hvor skadelig dette er. Men det er sannsynligvis ikke ideelt, sier han.

Industrien har forsket

Studien på tørketromler er gjort av forskningsavdelingen i det amerikanske forbruksvarekonsernet Procter & Gamble, som kan sammenliknes med norske Orkla. De lager en rekke forbruksvarer, blant annet vaskemidler.

Selv om det er industrien som står bak studien, mener Booth at det er grunn til å stole på den.

– Vi i Sintef jobber både for industrien og for det offentlige. Vår forskning er mer fri enn forskningen til et slikt konsern. Men det ser ut til at de gjort en god jobb her.

Tøymykner hjalp betraktelig

Forskerne bak studien mener det er mulig å gjøre et enkelt grep for å delvis løse problemet med mikrofibrene.

Da forskerne brukte tøymykner under skylling av de syntetiske klærne, så de nemlig at utslippene av mikrofibre fra tørketromlingen til luft ble redusert med opptil 35 prosent.

Fibrene i plastklærne blir samles mer når man bruker tøymykner, skriver de i studien.

Trenger uavhengig forskning

Når forskerne i tillegg brukte såkalte tørketrommelark, så ble utslippene av mikrofiber i luften redusert opptil 45 prosent. Dette er produkter som blir brukt i noen land for å få bort statisk elektrisitet i klærne og gi god lukt.

– Akkurat dette med tøymykner og tørketrommelark vil jeg gjerne se mer uavhengig forskning på, kommenterer Booth.

For det hører med at Procter & Gamble er en stor produsent av tøymyknere. Selskapet sliter med å få nye generasjoner unge til å bruke tøymykner på klærne sine, slik foreldregenerasjonen deres har gjort. Unge ser ofte ikke hensikten med tøymykner, skriver de selv i en pressemelding.

En viktig studie

De som produserer tørketromler kan også gjøre noe med problemet, mener forskerne. For eksempel ved å forbedre filtrene i tørketrommelen, sånn at flere fibre blir fanget i det.

– Jeg liker at forskerne kommer med praktiske løsninger for hvordan man kan redusere dette problemet, sier Andy Booth.

Han mener at studier som dette er veldig viktige.

– Jo mer vi forstår av dette problemet, jo lettere kan vi finne gode løsninger. Forhåpentligvis også enkle løsninger.

Kilde:

Neil J. Lant: The impact of fabric conditioning products and lint filter pore size on airborne microfiber pollution arising from tumble drying, PLOS ONE, 6. april 2022.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS