At Danius nå overtar som Akademiens første kvinnelige leder noensinne, ble kjent i desember i fjor. 53-åringen er professor ved Stockholms universitet. (Foto: Vogler, Wikimedia Commons)

Første kvinnelige leder for Svenska Akademien

Professor Sara Danius har overtatt som første kvinnelige leder for Svenska Akademien, som deler ut Nobels litteraturpris.

Danius (53), som er professor i litteraturvitenskap, etterfølger Peter Englund som permanent sekretær for den ærverdige institusjonen.

Svenska Akademien ble opprettet i 1786 for å fremme svensk litteratur og språk. I tillegg til nobelprisen og en rekke andre prestisjefylte utmerkelser har medlemmene ansvaret for Svenska Akademiens ordbok – Nordens største oppslagsverk.

At Danius nå overtar som Akademiens første kvinnelige leder noensinne, ble kjent i desember i fjor. 53-åringen er professor ved Stockholms universitet.

Mens Svenska Akademien deler ut Nobels litteraturpris, utpekes mottakerne av de naturvitenskapelige nobelprisene av Kungliga Vetenskapsakademien. Nobelkomiteen i Norge har ansvaret for fredsprisen.

Powered by Labrador CMS