– Hvordan det var mulig, er vanskelig å svare på, sier Borten Moe

Forsknings­ministeren i hardt vær etter aksjekjøp: – Alvorlig og pinlig

Økokrim vil etterforske og Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget iverksetter undersøkelser av Ola Borten Moes aksjekjøp.

– Det vil bli iverksatt undersøkelser fra kontrollkomiteens side. Det blir antakelig et møte i komiteen om dette kommende torsdag, sier Peter Frølich (H) i en pressemelding.

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Han leder kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget. Frølich sier Høyre vil be om en fullstendig, skriftlig redegjørelse for saken fra forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp).

Moe: – Alvorlig og pinlig

– I tillegg vil vi be om en redegjørelse for hvordan regjeringen har praktisert innsideregelverket i denne saken, eksempelvis om det er ført innsideliste og hvem som er listeført, sier Frølich.

Fredag innrømmet statsråd for forskning og høyere utdanning Ola Borten Moe (SP) at han har brutt både regjeringens habilitetsregler og retningslinjer for aksjehandel da han kjøpte aksjer i Kongsberg Gruppen.

– Dette er en alvorlig og pinlig sak. I retrospekt er habilitetsreglementet ikke så vanskelig å forstå, men det er alltid lettere med etterklokskap. Hvordan det var mulig, er vanskelig å svare på, sier Borten Moe selv til NTB.

Han opplyser at han brøt regjeringens habilitetsregelverk da han i januar deltok på et regjeringsmøte om en milliardkontrakt til ammunisjonsprodusenten Nammo. Ifølge E24 kjøpte Borten Moe aksjer for over 400.000 kroner i våpen- og teknologikonsernet Kongsberg Gruppen.

Sistnevnte eier indirekte 25 prosent av Nammo via våpenleverandøren Patria.

– Ikke innsideinformasjon

Forsknings- og høyere utdanningsministeren sier han forsto at han hadde brutt habilitetsreglementet da saken kom på bordet tidligere denne uka.

– Det var vel tirsdag jeg forsto det, sier han. Jeg har vært i kontakt Statsministerens kontor, som er orientert, men foreløpig har jeg ikke snakket med Støre personlig, sier Borten Moe.

Til NRK sier statsråden at han ikke har hatt innsideinformasjon, som innebærer at han har handlet aksjer på bakgrunn av informasjon han har fått fra å sitte i regjeringen. 

– Det er viktig for meg å si at jeg ikke har hatt tilgang til innsideinformasjon. Dette er ikke en sak om det. Det er en sak om brudd på habilitetsregelverk. Jeg har vært ubetenksom. Jeg har vært tilstede på regjeringsmøter jeg åpenbart jeg ikke burde vært med på, sier Borten Moe.

Høyre vil også ha svar på hvilke rutiner statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har etablert når det gjelder kjøp og salg av aksjer, forteller Frølich. Støre har foreløpig ikke kommentert Borten Moes aksjekjøp.

– Ser ut til å ha sviktet

– En viktig oppgave for en leder er å etablere en sunn kultur. For statsministerens del må en slik kultur handle om at statsrådene er seg bevisst ansvaret de har, for å ivareta tilliten til demokratiet og folkestyret. Dette ser ut til å ha sviktet på Støres vakt, sier Peter Frølich.

Lars Haltbrekken i SV tok tidligere fredag til orde for at Borten Moe-saken må behandles av kontrollkomiteen.

– Saken hører naturlig hjemme i kontroll- og konstitusjonskomiteen. Statsministeren og Borten Moe må sørge for at Stortinget og offentligheten får all informasjon i saken, skrev han i en epost til Aftenposten.


LES OGSÅ:

Powered by Labrador CMS