Flat jord-tilhengere tenker seg gjerne jorda som en flat skive, der Nordpolen ligger i midten og Antarktis er en frossen kant rundt hele sirkelen. (Illustrasjon: Elena Schweitzer / Shutterstock / NTB scanpix)
Flat jord-tilhengere tenker seg gjerne jorda som en flat skive, der Nordpolen ligger i midten og Antarktis er en frossen kant rundt hele sirkelen. (Illustrasjon: Elena Schweitzer / Shutterstock / NTB scanpix)

Derfor mener noen at jorda er flat

En forsker lurte på hvorfor så mange mennesker nå stiller spørsmål ved om jorda virkelig er rund. Hun fant forklaringen på en Flat jord-konferanse i USA.

Videoer om konspirasjonsteorier er populære. Det er på YouTube folk ser dem.

En forsker hadde mistanke om at dette kunne være en viktig forklaring på hvorfor flere nå ser for seg Jorda som en flat skive.

Hypotesen fikk hun klart bekreftet da hun gjorde en liten studie blant deltakerne på verdens største Flat jord-konferanse i byen Denver i USA.

Alle overbevist av YouTube

Forskeren intervjuet 30 deltagere på konferansen.

Alle bortsett fra en eneste fortalte den samme historien om hvordan de var blitt overbevist om at jorda ikke er rund som en ball, men flat som en tallerken.

Ingen av de 30 hadde for to år siden ment at jorda var flat. Det var videoer de hadde sett på YouTube som overbeviste dem.

– Den eneste personen som ikke fortalte dette, var på konferansen sammen med datteren og svigersønnen sin. Det var de som hadde sett videoene på YouTube og som hadde overbevist ham igjen, forteller forskeren Asheley Landrum ved Texas Tech University til den britiske avisa The Guardian.

Fakta om Flat jord

  • En studie gjort av meningsmålingsbyrået YouGov blant drøyt 8000 amerikanere fant at unge voksne (18-24 år) er gruppen der flest tror at Jorda er flat. Bare 66 prosent av unge voksne i USA er overbevist om at Jorda er rund.
  • Den samme studien fant at 84 prosent av alle voksne amerikanere er overbevist om at Jorda er rund. 2 prosent er overbevist om at den er flat. Resten er usikre.
  • Flat jord-tilhengere er ofte åpne for andre konspirasjonsteorier. Mange mener at det aldri har vært mennesker på Månen, at USA selv sto bak 11. september-angrepet, at flystriper er kjemikalieutslipp og at vaksiner brukes for å kontrollere mennesker.
  • Andre konspirasjonsteorier forteller at alt i verden kontrolleres av en liten, styrtrik elite. Eller at det er jøder som kontrollerer verden.

Kilder: Forbes, YouGov, The Guardian

Konspirasjonsvideoer

Den samme lille studien brakte også for dagen noe annet interessant.

De fleste intervjuobjektene kunne nemlig fortelle at de hadde sett på videoer om andre konspirasjonsteorier, før YouTube foreslo for dem at de også burde se på videoer om at jorda er flat.

Videoene de så på først kom med alternative forklaringer om hvem som sto bak terrorangrepet mot Tvillingtårnene i New York 11. september 2001. Andre videoer forklarte hvorfor USA og romfartsorganisasjonen NASA aldri har sendt mennesker til månen.

Når de hadde sett ferdig disse, var det altså at YouTube foreslo videoer om at jorda ikke er rund.

Noe for mange

Noen av de spurte fortalte forskeren at de egentlig hadde begynt å se videoene for å kunne avsløre Flat jord-tilhengere, men at de selv hadde latt seg overbevise av bevisene som ble presentert for dem.

Forskeren Asheley Landrum trekker fram videoen «200 proofs Earth is not a spinning ball» som ett eksempel. Den tilbyr argumenter som tilfredsstiller flere ulike grupper av mennesker, enten de er bokstavtro bibellesere, generelt bare glad i konspirasjonsteorier eller har et nysgjerrig og kanskje litt mer vitenskapelig syn på livet.

Uansett begynte de alle å stille kritiske Flat jord-spørsmål som «Hvor er det egentlig at jorda bøyer seg?» og «Hvordan kan jorda være rund, når horisonten jeg ser foran meg alltid er i høyde med øynene mine?».

Folk mistror alt og alle

Forskeren ved Texas Tech Univesity mener at Google-eide YouTube ikke egentlig gjør noe galt når selskapet oppfordrer folk som er interessert i konspirasjonsteorier, til å se enda flere videoer om konspirasjonsteorier. Men hun oppfordrer YouTube til å ta en kikk på algoritmene sine, for å forsøke å få folk til å bli interessert i mer riktig informasjon.

– Det finnes mengder av informasjon på YouTube som kan hjelpe folk. Men det finnes også en masse feilinformasjon der, sier hun.

Landrum mener at YouTube sine algoritmer dessverre gjør det enkelt for mange lettpåvirkelige mennesker å forsvinne ned i et hull.

På dette bildet av Sør-Italia som liksom skal være tatt fra Den internasjonale romstasjonen (ISS), kan du tydelig se at kurvingen av jordkloden er blitt feil når NASA har forsøkt å lage et av de mange juksebildene sine fra verdensrommet. Det mener iallfall Flat jord-tilhengere. (Bilde fra Wikipedia/Creative Commons)
På dette bildet av Sør-Italia som liksom skal være tatt fra Den internasjonale romstasjonen (ISS), kan du tydelig se at kurvingen av jordkloden er blitt feil når NASA har forsøkt å lage et av de mange juksebildene sine fra verdensrommet. Det mener iallfall Flat jord-tilhengere. (Bilde fra Wikipedia/Creative Commons)

Hun peker også på dilemmaet knyttet til at vi ofte oppfordrer folk om å tenke kritisk når de mottar informasjon. Problemet er at vi da også risikerer å få en stor gruppe blant oss – ikke minst unge mennesker – som mistror alt og alle, og framfor alt myndighetene.

Landrum oppfordrer nå forskere til selv å lage flere YouTube-videoer, som en motvekt til konspirasjonsvideoene som sprer seg på nettet.

– Det eneste verktøyet vi har i kampen mot feilinformasjon er å forsøke å overvinne den med bedre informasjon, sier hun til The Guardian.

Avisa fikk forøvrig ikke fikk svar fra Google da selskapet ble spurt om en kommentar til YouTubes spredning av konspirasjonsvideoer.

Avsløringer om NASA og Antarktis

Siden bilder tatt fra verdensrommet alltid viser jorda som rund, er det sentralt for mange Flat jord-tilhengere å tilbakevise at mennesker har vært ute i verdensrommet.

At det skal ha foregått romreiser som Apollo-ferdene, er i virkeligheten del av et NASA-styrt komplott som sikrer USA fortsatt militært hegemoni i verdensrommet. Dette kan du lese mer om her hos Flat Earth Society.

Siden de mener Antarktis er kanten rundt den flate jorda vår, er det et viktig element i overbevisningen hos mange Flat jord-tilhengere at Antarktis er blitt gjort nesten helt utilgjengelig for vanlige mennesker.

Antarktistraktaten – som Norge har vært aktivt med på å utforme – skaper store begrensninger for hva folk får lov til å gjøre på det islagte kontinentet.

I virkeligheten er dette et ledd i bestrebelsene på å hindre at vanlige mennesker kommer til Antarktis og avslører at kontinentet er den islagte kanten som strekker seg rundt hele den flate jorda vår, mener mange Flat jord-tilhengere.

Forskningsjournalisten Rasmus Åkerblom hos svenske SVT har lagd en dokumentarfilm om Flat jord-bevegelsen. Den kan du se her fram til 11. september 2019.

En video fra The Guardian om Flat jord-tilhengere finner du her.

Kilder:

The Guardian: «Study blames YouTube for rise in number of Flat Earthers», 17. februar 2019.

Forbes: «Only Two-Thirds Of American Millennials Believe The Earth Is Round», 4. april 2018

Powered by Labrador CMS