Annonse

Søker samarbeid om Solobservatoriet

Avgjørelsen om eventuell nedleggelse av Solobservatoriet på Harestua er utsatt et par måneder. Matematisk- naturvitenskapelig fakultet ved Universitetet i Oslo søker nå samarbeidspartere som kan bidra med penger til videre drift.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag bestemte fakultetsstyret seg for å søke flere samarbeidspartere, før det eventuelt blir vedtatt å legge ned Solobservatoriet.

Universitetet i Oslo ved Det matematisk-naturvitenskapelig fakultet eier observatoriet, som ble åpnet i 1954. Frem til 1986 ble det brukt til forskning, spesielt på sola.

De siste årene har Solobservatoriet vært mye brukt til undervisning av barn, unge og lærerskolestudenter. Det er ett av Norges største astronomiske anlegg, og har en rekke stjernekikkerter i tillegg til et stort solteleskop.

Lettet

Daglig leder Knut Jørgen Røed Ødegaard sier til Tekblad at han er lettet over at fakultetsstyret ønsker å se på andre løsninger først.

- Å få inn flere eiere er en interessant løsning. Det kan gjøre det lettere å etablere samarbeid med kommersielle interesser og få inn sponsormidler, sier Røed Ødegaard.

Saken skal behandles videre på det neste styremøtet i fakultetet, den 18. september.

Vurderer å rive

Årsaken til observatoriets uvisse skjebne var at fakultetsdirektør Birger Kruse vurderte å rive hele Solobservatoriet, noe som vil koste nærmere 3,5 millioner kroner.

Begrunnelsen er at driften er på siden av det fakultetsdirektøren ser som naturlig for Universitetet å drive med.

På fakultetsstyrets møte sa Kruse at stedet krever store påkostninger dersom man skal drive det videre.

Han stilte også spørsmål ved hvor riktig det er av universitetet å sponse elevbesøk, og antydet en kostnad per klasse på rundt 10 000 kroner, rapporterer Oppland arbeiderblad.

- Ikke den beste måten

- Selv om ryktene skal ha det til at det kommer mer astronomi inn i skolen, syns jeg kanskje ikke Solobservatoriet er den beste måten å rekruttere elever inn til realfaget på, sa Kruse.

Derfor fremmet han forslag om å få til et spleiselag for videre drift. I forbindelse med dette ble Vitensenteret på Kjelsås og i Gjøvik nevnt spesielt.

Det foreligger også planer om å bygge et nytt bygg i tilknytning til Solobservatoriet. På forstadiet har det fått en kostnadsramme på tre millioner kroner.

Uavklart om sponsormuligheter

Røed Ødegaard var, ifølge Oppland arbeiderblad, ikke fornøyd etter styremøtet, hvor det også ble diskutert andre muligheter for sponsorer, uten at det ble konkludert.

- Det behøver slett ikke være det samme som reklame. Kanskje kan det være nok med en plakett hvor det for eksempel står sponset av Statoil, eller noen andre, sa Røed Ødegaard til Oppland arbeiderblad.

Lenker:

Tekblad: Timeout for Solobservatoriet
Oppland arbeiderblad: Ønsker spleiselag for observatoriet
 

Powered by Labrador CMS