iStockphoto

Nytt forskningstullball om kunstige søtningsstoffer

Redaktøren har ordet: Nye studier dukker stadig opp om søtningstoffenes påståtte uhelse. Det kan se ut som forskere jakter på bekreftende resultater.

Vi drikker stadig mer lettbrus. Det er bra, sier helsemyndighetene, for da unngår vi sukker. Men mange er skeptiske.

Omfattende forskning gjennom flere tiår har vist at kunstige søtningsstoffer verken gir oss kreft, hjertetrøbbel eller andre sykdommer. Men forskningen fortsetter, for dette er mange opptatt av.

Og innimellom dukker det opp studier med nye resultater om nye virkninger og helseplager, som får bred og ukritisk medieomtale og som lever lenge på folkemunne.

14 liter lettbrus er ikke bra hverken for mann eller mus

Et eksempel er nyheten som gikk verden over om at inntak av søtningsstoffer endret tarmfloraen, som kan igjen føre til glukoseintoleranse, som kan gjøre at kroppen lagrer mer fett. Altså: lettbrus kan gjøre deg tjukk.

Mus fikk kjempestore doser søtningsstoff i drikkevannet, tilsvarende 40 bokser brus per dag. Og de ble glukoseintolerante med endret tarmflora.

Sju mennesker var også med – på like massive doser søtningsstoff som musene. Fire fikk endret tarmflora, tre fikk ingen effekt. Andre forskere var interesserte, men skeptiske.

Uviten-spalten

Nina Kristiansen skriver i spalten Uviten i Aftenposten hver fjerde uke om dårlig forskning, flau formidling, kunnskapsløse politiske forslag og ren fusk. Øvrige uker skriver Simen Gaure, Kristian Gundersen og Øyvind Østerud.

Det jeg lurer på er: Startet de virkelig forsøket med en daglig dose på 40 bokser lettbrus? Det er 14 liter drikke og mye både for mann og mus. Fem liter om dagen er anbefalt maksdose.

Det virker mer sannsynelig at forskerne startet ut med mindre doser, mer i takt med det folk faktisk drikker. Kanskje noen få bokser: ingen resultater. De øker dosene: musetarmene er som før. Dosene settes til fem liter lettbrus, åtte liter, ti liter – ingen resultater. Så: 14 liter – forsøket lykkes. Resultatene er klare: Søtningsstoff endrer tarmfloraen. Verdensnyhet.

Ingen stilte spørsmål om hvorfor forskerne valgte så vanvittig store mengder søtningsstoff. Det gjør jo resultatene helt ubrukelige.

Les hele kommentaren hos Aftenposten Uviten

Powered by Labrador CMS